454989
454989
454989
454989
454989

PORUKA IZ SISKA ''Volio bih da naš premijer MOL-u kaže dosta''

  • , 26.10.2016., 20:23
  • Autor:
  • komentara

O najavama zatvaranja rafinerije u Dnveniku Nove TV govorio je Predrag Sekulić iz Stožera za obranu rafinerije.

 
 
 
 
Reakcije na moguće gašenje rafinerije u Sisku (Video: Dnevnik Nove TV)
Reakcije na moguće gašenje rafinerije u Sisku (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako je izgledalo kad ste dobili prvu informaciju da se gasi sisačka Rafinerija?

Na žalost, trenutak je vrlo osjetljiv. Rafinerija Sisak je u pokretanju postrojenja. Došao sam među ljude… nevjerica, neizvjesnost. S druge strane pojavio se i otpor i borba, jer mi u Sisku uvijek volimo reći da smo borben grad, kroz povijest, od 1593. 1941., pa do 1991. smo to dokazali, a spremni smo ako to treba biti i 2016., 2017, spremni smo reagirati.

Politika je sve ove godine mnogo toga obećavala. Vjerujete li politici da može ispuniti ono što su obećali i sačuvati rafineriju?

Sigurno je da se radi o političkoj odluci, ali svakako treba uključiti stručnjake. Treba saslušati nas sindikate, nas kao stožer. Mi imamo dokumente pokazati rezultate i vidjeti da ova Rafinerija posluje pozitivno, da ima budućnost kako Rafinerija, tako i INA, tako i energetska neovisnost Republike Hrvatske.

Nedavno je i predsjednica neće dopustiti da se Rafinerija ugasi.

Svakako je ovo neprimjerena izjave ministra Dobrovića nasuprot one koje je ovdje predsjednica izrekla, gdje je jasno rečeno da ovo nije problem Rafinerije Siska, već nacionalnih interesa, da je ovo problem energetike, neovisnosti Hrvatske, da traži uključenje institucija itd.

Danas je tu priču potaknuo bivši ministar Panenić, pretpostavlja se da je on upućen u problematiku i zato je njegova izjava jutros u Saboru izazvala toliko panike.

Mi smo izjavu Panenića protumačili kao aktualizaciju teme. Spomenuto je zatvaranje rafinerije Sisak, ali mislimo u jednom drugom kontekstu. Treba provjeriti točno, jednostavno nismo imali vremena danas poslušati sve izjave. Jako nas je iznenadila izjava ministra Dobrovića. Čuli smo se s članovima Mosta koji su apsolutno rekli da nema govora o zatvaranju Rafinerije Sisak, da su se borili za Inu u prošloj Vladi i da će se boriti i dalje. Nama ne preostaje ništa drugo nego vjerovati.

Kako tumačite sve što se danas dogodilo? Je li to bilo sakupljanje političkih bodova ili?

Nama u Sisku je dosta sakupljanja političkih bodova, nas politika ne zanima. Ne zanima nas što je bilo u prošlosti, idemo se okrenuti budućnosti, donijeti čvrste državničke odluke kao što je predsjednica u Sisku izjavila. Idemo pokrenuti Inu jer ona je pokretač hrvatskog gospodarstva.

Premijer je kazao da će se hitno pozabaviti s tim, već sljedeći tjedan razgovarati s upravom Ine.

Ne znam koliko smisla imaju daljnji razgovori. Znamo što MOL želi. Više bih volio da naš premijer Plenković dao izjavu koja ide u cilju, kako gospodin Orban izjavljuje u Mađarskoj, da bi znali da možemo reći dosta i da će se Hrvatska pokrenuti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se