Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važan pokazatelj kvalitete'

Predrag Matić: Više od pola liste s braniteljskim statusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predstavljanju kandidata Narodne koalicije s liste za 5. izbornu jedinicu Predrag Matić je istaknuo da više od pola kandidata na listi za tu izbornu jedinicu ima braniteljski status.

Kandidati Narodne koalicije s liste za 5. izbornu jedinicu na predstavljanju u četvrtak u Slavonskom Brodu osvrnuli se na zdravstvo, poljoprivredu i probleme branitelja, pri čemu je Predrag Matić, koji je u Vladi Zorana Milanovića bio ministar branitelja, istaknuo da više od pola kandidata na listi za tu izbornu jedinicu ima braniteljski status.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić, Dubravka Šuica, Valter Flego, i Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Njih 11 Hrvatski eurozastupnici pakiraju kovčege i odlaze u Bruxelles: ''Hrvatska se iz Hrvatske više spasiti ne može'' Novi braniteljski centri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grade se sljedećih godinu i pol Hrvatska dobiva veteranske centre za branitelje: Doznajemo koliko će stajati i kako će izgledati

"Vlada Zorana Milanovića tri godine se borila s teškim naslijeđem kako bi napravila iskorak i čvrste pomake prema naprijed. Njima se sada bezočno kite oni koji su u svega par mjeseci stvorili nered i kaos. Vjerujem kako će Narodna koalicija dobiti povjerenje kako bi Hrvatsku povela putem stabilnosti", istaknuo je Zdravko Ronko (SDP), nositelj liste Narodne koalicije (SDP-HNS-HSS-HSU) u 5. izbornoj jedinici, koja obuhvaća tri županije u cijelosti, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku.

O koalicijskom programu za poljoprivredu govorio je Davor Vlaović (HSS), drugi na izbornoj listi. "Vrijeme je da poljoprivreda bude strateška grana gospodarstva, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj razvoja. Jedan od uvjeta je da obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju prednost pri dolasku do poljoprivrednog zemljišta", rekao je Vlaović najavljujući da je dio programa i okrupnjavanje parcela kroz zakon o komasaciji, koji bi među prvima trebao u Sabor pred zastupnike.

Oporavak domaće poljoprivrede znači i povećanje domaće proizvodnje i bolju dostupnost tih proizvoda potrošačima. "To se može postići pojednostavljenjem uvjeta za prodaju na vlastitom pragu", rekao je.

Kandidatkinja Mira Krajina Andričević (SDP) istaknula je da je važan dio programa nastavak reforme zdravstva. "U sustavu ima dovoljno novca samo ga treba pravednije rasporediti", rekla je te naglasila da Narodna koalicija neće dozvoliti preveliko "involviranje privatnog zdravstva u javni sustav, jer je to na štetu siromašnih građana".

SDP-ova kandidat Predrag Matić je rekao da je važan pokazatelj kvalitete liste taj što je na njoj više od 50 posto kandidata sa statusom branitelja. "Moj mandat u vladi Zorana Milanovića je bio najturbulentniji. Da sam dobro radio pokazuje to što sam u ovoj izbornoj jedinici na prošlim izborima dobio gotovo 9000 preferencijalnih glasova. To govori da sam prema braniteljima bio strog, ali izuzetno pošten. U slijedećem mandatu nećemo se razbacivati obećanjima. Sačuvat ćemo prava braniteja i unaprijediti ih onoliko koliko to bude bilo moguće", rekao je Matić.

Osvrnuo se i na prosvjednike koji su mjesecima bili pred vratima Ministarstva. Njih je sadašnji ministar sklonio u hotel da ondje već šest mjeseci bistre bpolitiku, a rezultate nisu donijeli, niti će ih donijeti, smatra Matić. "Ako ih donesu, to će biti kao što su i meni donijeli novih 14 milijardi kuna za hrvatske branitelje", rekao je, dodajući kako je to nemoguće u ovom trenutku. Sada se za branitelje odvaja skoro šest milijardi kuna, rekao je.

Narodna koalicija sutra održava i veliki predizborni skup u središtu Slavonskog Broda na kojemu će, najavljeno je, biti i predsjednici stranaka koalicije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene