Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predrag Matić

Očekujem dostojanstvenu Kolonu sjećanja u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u petak kako očekuje da će obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru idući utorak biti dostojanstveno te je ponovio da je odgovornost na organizatoru, odnosno gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi.

Očekujem da će biti dostojanstvena Kolona sjećanja na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, kakvu Vukovar i zaslužuje, rekao je Matić u izjavi novinarima nakon dodjele odlikovanja pripadnicima 204. vukovarske brigade u Uredu predsjednika Republike Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja Nije prošlo bez incidenta Povici "Za dom spremni" za vrijeme Kolone sjećanja neće proći nekažnjeno: Policija istražuje okolnosti Veronika Soldo - 2 DAN SJEĆANJA Bila je djevojčica kad joj je otac nestao na Ovčari: "Takve rane teško zacijeljuju"

Prethodno je u šali kazao da bi, kad bi znao što će se dogoditi u Vukovaru u utorak 18. studenoga, to značilo da ima "moći predviđanja". "I onda bih išao u kladionicu i zarađivao novce, ne bih se ovdje mučio", rekao je.

Ako dođe do nemilih scena kao prošle godine, kazao je, odgovornost preuzima organizator, odnosno grad Vukovar i gradonačelnik.

Najavio je i da će od iduće godine "sve memorabilije vezane uz Vukovar i Domovinski rat u Vukovaru preuzeti Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata". "Na taj ćemo način konačno spriječiti u začetku bilo kakvu moguću politizaciju ove priče", rekao je.

Stožer: Kolona je jedna, a oni koji napadaju žrtvu Vukovara su peta kolona u koloni

Matić se osvrnuo i na proglas koji je u petak objavio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, odnosno na interpretaciju iz proglasa da je državni vrh prošle godine odustao od sudjelovanja u koloni sjećanja.

"Sve ste vidjeli, sve je zapisano filmskom trakom, a netko tko želi okrenuti prošlost i ispričati je na drugi način, to morate pitati njih. Ja najbolje znam kako sam se osjećao prošle godine, najbolje znam izraze lica veleposlanika..., a oni koji to žele prebrisati i napisati nekim drugim bojama - na volju im", rekao je Matić.

Stožer u proglasu poručuje da 18. studenoga, tijekom komemorativne svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koja tradicionalno započinje programom u krugu vukovarske Opće bolnice, oni neće ulaziti u krug bolnice dodajući da je svakom drugom "na izbor i savjest što činiti". U proglasu se navodi i da je kolona sjećanja bila i ostala samo jedna, dok su "oni koji 365 dana u godini napadaju žrtvu Vukovara protuzakonitim simbolima, sabotiraju saborski dijalog o prijeporu, izbjegavaju odluke Ustavnog suda peta kolona unutar kolone". "Oni su prošle godine odustali od kolone sjećanja i iskazivanja pijeteta žrtvi Vukovara i Hrvatske. Oni su odustali od svog hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja. Oni svoje sramotno odustajanje proglašavaju incidentom za koji krive druge. Oni traže da živa žrtva zašuti kako bi toga dana mogli pred kamerama iskazati pijetet po službenoj dužnosti", navodi se u proglasu.

Matić je kazao i da mu je, kao i za kolegu Antu Kotromanovića, "prva vijest" to da će ga on zamijeniti na mjestu ministra branitelja. Na upit je li ta informacija istinita, Matić je odgovorio da to treba pitati premijera Zorana Milanovića te da, koliko on zna, nije točna.

"Ali, svima onima koji su jako dobro informirani - vidjeli ste da i prosvjednici ispred Ministarstva branitelja često govore o nekim zakonima, informacijama koje oni imaju, žao mi je da ja njih moram savjetovati u tom dijelu. Pa krivotvorite nešto, mašite s nečim. Dakle, oni pričaju o nečem, ništa ne pokazuju, ništa ne dokazuju i to već četvrti tjedan - evo moj savjet nakucajte nešto pa mašite makar s tim", dodao je Matić.

To što je Ministarstvu branitelja za iduću povećan proračun Matić ističe kako dokaz da se Vlada brine za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata te naglašava da će Ministarstvo ispuniti sve obveze, programe i aktivnosti propisane Zakonom o pravima hrvatskih branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene