Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor oštetio za 17.000 kuna

SDP-ovcu Vinkoviću Sabor skinuo imunitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je SDP-ovom zastupniku Zoranu Vinkoviću skinuo zastupnički imunitet, te ga Državno odvjetništvo sada može kazneno goniti zbog sumnje da je protupravno naplatio putne troškove.

Državno odvjetništvo Vinkovića sumnjiči za kazneno djelo prijevare u službi, odnosno da je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, Sabor oštetio za 12.500 kuna.

Pročitajte i ovo Cjepivo BRIEF CDC-A Što bolje štiti od reinfekcije, cijepljenje ili zaraza? Američki stručnjaci objavili nove zaključke Slika nije dostupna Odlične vijesti Ministar zdravstva objavio - ova je europska zemlja prva u Uniji koja je cijepljenjem postigla imunitet krda: ''Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo''

Iako je podržala ukidanje imuniteta, SDP-ova zastupnica Gordana Sobol ustvrdila je da postoje različita mjerila za zastupnike iz različitih stranaka. Upozorila je da je putne troškove na isti nači nepropisno naplatio i drugi zastupnik, svega mjesec dana prije Vinkovića, ali da DORH protiv njega nije podnio kaznenu prijavu.

Iako Sobol nije navela o kome je riječ, mediji su ranije izvijestili da je putne troškove od Sabora protuzakonito naplatio i HDZ-ov zastupnik Krešo Filipović. 'Molim Hrvatski sabor da osigura jednak 'aršin' za sve', apelirala je Sobol.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je jutros Saboru predložilo da udovolji zahtjevu Državnog odvjetništva i skine zastupnički imunitet SDP-ovom zastupniku Vinkoviću.

DORH Vinkovića sumnjiči za kazneno djelo prijevare u službi, jer je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, Sabor oštetio za 17.000 kuna. Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je, tereteći ga za isto djelo, Vinkovića kaznilo s 10.000 kuna. Vinković je tvrdio da ga se neosnovano optužuje, a spornih je 17.000 kuna ipak vratio u saborsku blagajnu.

Matušić i službeno imenovan na Zubovićeve dužnosti

Sabor je u mirovanje stavio zastupnički mandat HDZ-ovcu Vladimiru Ivkoviću, kojega će u saborskim klupama zamijeniti Milivoj Škvorc.

Umjesto HDZ-ovca Marija Zubovića, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku imenovan je njegov stranački kolega Frano Matušić. Matušić je Zubovića zamijenio i u zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatske i EU. Na njezin osobni zahtjev, dužnosti pravobraniteljice za djecu razriješena je Lora Vidović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene