Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predloženi novi dokazi u slučaju Planinska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su posljednji okrivljenici iznijeli obrane u „slučaju Planinska“ predstavnici Uskoka i obrane bivšeg premijera Ive Sanadera predložili su izvođenje novih dokaza o čemu bi Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo odlučiti u nastavku rasprave 24. ožujka.

Predstavnici okrivljenih pravnih osoba Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju i stočarstvo Hrvatske Tomislav Grahovac i Goran Dukovčić u petak su priznali navode iz optužnice kojom Uskok tereti Sanadera da je dobio mito od prodaje zgrade u Planinskoj.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader - 2 Iscrpljena sva pravna sredstva Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu zbog afere Planinska Slika nije dostupna Politička korupcija Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?

U nastavku rasprave Uskok i obrana bivšeg premijera potom su iznijeli niz novih dokaznih prijedloga.

Tužiteljstvo traži da se kao dokaz sasluša snimka zatvorenog dijela 76. sjednice vlade na kojoj je dana suglasnost za kupnju poslovnog prostora te da se pročita članak koji je 16. rujna 2006. objavio portal Indeks pod naslovom „Sanader oporbi: Pripremite se za još jedan oporbeni mandat".

Sanaderova obrana traži pak da se pročita transkript otvorenog dijela 76. sjednice Vlade, da se zatraži pismo od nekadašnje predsjednice Hrvatskog sindikata šumarstva Gordane Colnar koji je uputila Sanaderu, te da se provede financijsko-knjigovodstveno vještačenje Fiolićeve imovine.

Obrana bivšeg premijera traži i da se dopuni građevinsko vještačenje zemljišta u Planinskoj kako bi se utvrdila njegova potencijalna vrijednost te da se tužiteljstvo očituje je li se sa Stjepanom Fiolićem, koji je priznao krivnju, dogovorilo oko kazne te je li dobio parcijalni imunitet za neko drugo kazneno djelo.

Traže također da se Uskok očituje je li parcijalni imunitet u slučaju Planinska dobila Fiolićeva supruga Katica Fiolić koja je odgovorna osoba u Mesnicama Fiolić.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonći Petković zamjerio je Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Sloković na nekolegijalnom ponašanju jer se Uskoku implicira da čini kaznena djela.

Sanader je nakon rasprave izjavio kako Uskok zna da mu Fiolić nikad nije dao novac, ali su ga ucijenili jer je bio nalog da se njega (Sanadera) mora slomiti. Tvrdi da Petković ima Fiolićev prvi iskaz u kojem je rekao da je od novca od Planinske radio kuću svoga sina. Tužiteljstvo tvrdi da takav Fiolićev iskaz ne postoji.

Uskok sumnja da je bivši premijer u slučaju Planinska primio mito nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio 10 milijuna kuna i milijun eura.

Sanader je ranije u svojoj obrani ustvrdio da su sve Fiolićeve riječi kojima ga je teretio laž te da je prije suđenja sklopio nagodbu s Uskokom. Sanader je pred sudskim vijećem u svojoj obrani zatražio i nagodbu koju je s tužiteljstvom navodno zaključio bivši ministar Čobanković prije nego što je također priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.

Vlasnik 'Inženjerskog biroa' Mladen Mlinarević koji je na optuženičkoj klupi u slučaju Planinska zbog tvrdnje tužiteljstva da je njegova tvrtka udvostručila vrijednost nekretnine od čije je prodaje proviziju navodno primio bivši premijer Ivo Sanader, u svojoj je obrani odbacio sve što mu Uskok stavlja na teret.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene