Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slučaju nemogućnosti otplate

Predlaže se osnivanje agencije koja bi preuzimala obveze dužnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati državi predlažu osnivanje jamstvene agencije za stambene kredite. Agencija bi u slučaju nemogućnosti otplate kredita preuzimala obveze dužnika.

Sindikati tvrde kako bi ovakva institucija razbudila klonulo tržište nekretnina. Banke bi lakše davale kredite jer bi im rizik bio manji, građani s manjim primanjima lakše bi dignuli kredit, a građevinski sektor bi više prodavao i gradio.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

'Smatramo da bi pojavom jedne takve jamstvene agencije bilo prostora za snižavanje kamata na stambene kredite jer bi stambeni krediti bili u cjelini sigurni, jer bi za njihov povrat jamčila država kroz ovu agenciju', rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Ako dužnik izgubi posao i ne može vraćati kredit, država kao jamac preuzima otplaćivanje rata dok on opet ne stane na noge i nastavi s otplatom. Agencija bi rate iz pomoći financirala iz državnog proračuna koji već ima stavke za slične subvencije. Iako ima snažnu socijalnu notu ovaj prijedlog trebao bi razbuditi i klonulo tržište nekretnina.

Zbog toga tisuće novih stanova zjape prazni. Potražnja postoji, no ne može se realizirati zbog nemogućnosti onih s manjim primanjima i zaposlenih na određeno, da uopće dignu kredit. Građevinski sektor jedva je dočekao ovakav prijedlog. 'To bi pomoglo i državnoj blagajni punjenjem proračuna pdv-om i pokretanju stanogradnje i njoj zavisnih industrija', rekao je Danijel Babić, menadžer u građevinskom sektoru. No presudnu ulogu u osnivanju agencije, kakve odavno postoje u Americi, a slične modele razvile su i Srbija i Poljska, imat će naravno Vlada. Kratkoročna ekonomska kriza možda je upravo najbolje vrijeme za dugoročna rješenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene