Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Predahnite nakratko od snijega jer uskoro stiže nova pošiljka, a nakon nje temperature ponegdje padaju i do -20

Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr)
Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na samom kraju veljače bit će i -20 u mnogim krajevima, a debelo ispod nule ići će i dnevne temperature. Donosimo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana.

Kraj veljače obilježit će prodor hladnog polarnog zraka tako da će se temperature spustiti debelo ispod nule. I to ne samo one noćne, nego će i dnevne nerijetko, pa čak i uz obalu, biti u minusu. Osim toga, bit će i vjetrovito pa će ta kombinacija niskih temperatura i jakog vjetra još više pojačavati osjet hladnoće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

U takvim okolnostima potrebno je, ako je to moguće, zaštititi biljke od ovako niskih temperatura. Samo oštećenje ovisi o temperaturi, vrsti biljke, ali i trajanju hladnoće. S obzirom na toplinu u prethodnom mjesecu, neke biljne kulture već su i propupale i upravo su one u ovoj situaciji u najvećoj opasnosti.

A kako ćemo mi podnositi ove vremenske prilike? Zima je i hladnoća je očekivana, ali na pragu ožujka ovako hladno vrijeme nije uobičajeno. Pogotovo ne na Jadranu gdje je prilično rijetka pojava da temperatura ni tijekom dana ne prijeđe nulu. A dojam hladnoće će još dodatno pojačavati jak vjetar.

Osjet hladnoće može biti i do desetak stupnjeva niži od temperatura. A uz olujne udare to će biti i još hladnije. Tako, primjerice, nula stupnjeva uz jaku buru se osjeća kao da je -8, dok -5 na jakoj buri postaje čak -16. Naravno, pripazite i na svoje kućne ljubimce, ako je vama hladno i njima je.

Kakvo nas vrijeme očekuje?

Ovih dana glavno obilježje vremena bili su vjetar i snijeg. Jedno ili drugo ili u kombinaciji su uzrokovali brojne prometne probleme. Na stranu ćemo sada staviti sve ono što je bilo, ipak je u ovom trenutku važnije ono što nas tek čeka. Uz prodor hladnog zraka dani pred nama će biti izrazito hladni.

Minusi će, naravno, biti zamjetniji u unutrašnjosti gdje će jutarnja temperatura ponegdje biti i ispod -15, a ni tijekom dana u kopnenim predjelima neće prelaziti nulu. Nikako nisu zanemarivi ni oni na Jadranu, naime i diljem obale će minimalna temperatura idući tjedan biti ispod nule, a ponegdje će u minusu biti i cijeli dan.

Južnije od nas se nalazi ciklona, sjevernije anticiklonalni greben. Kako će po visini iznad nas cijelo vrijeme kružiti vlažan i nestabilan zrak ostat će oblačno. U takvim okolnostima će u subotu ujutro uvjetno rečeno biti mirnije nego što je bilo u petak. Može pasti još malo snijega i to prije svega u Lici i Gorskom kotaru.

Na Jadranu bez oborina i uz nešto sunčana vremena. Na kopnu umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Temperatura slična onoj u petak. U nastavku dana promjenjivo oblačno te uglavnom bez oborina. Temperatura oko nule, ali će noći i osobito u noći na nedjelju biti osjetno hladnije.

I na istoku vrlo slično, dakle i ovdje bez oborina, temperatura će biti od 0 do 3 stupnja, a zatim će postupno biti sve hladnije.

U gorju oblačno, rijetko gdje uz još malo snijega. Na Jadranu će uz jaku, podno Velebita i olujnu buru biti vedrije. Temperatura u gorju od -4 do -1, a na moru do 10 stupnjeva.

U Dalmaciji djelomice sunčano, prema večeri uz porast naoblake. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna, a u noći ponegdje i orkanska bura. Temperatura ovdje između 10 i 14 stupnjeva.

Idućih dana čeka nas osjetan pad temperature, a uz to će biti i vjetrovito. Malo snijega može pasti u nedjelju u gorju, a u ponedjeljak i drugdje. U takvim okolnostima oprezni trebamo biti zbog poledice koje bi moglo biti idućih dana.

I na Jadranu će temperatura od nedjelje biti osjetno niža, jutarnja će uglavnom biti ispod nule. Bura će biti jaka i olujna, ponegdje na udare i orkanska pa će se činiti još i hladnije.

Najmlađe bi u nedjelju mogao razveseliti i snijeg koji će, kako se sada čini, padati i ponegdje uz obalu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene