Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana izvansudskih aktivnosti

Pred sucima niz zabrana, protive se potezu Radovana Dobronića: "Ovo ima za cilj stvaranje ozračja nadmoći"

Aktualno Galerija Sudački poslovi - 2 Sudački poslovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sudački poslovi - 1 Sudački poslovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sudački poslovi - 3 Sudački poslovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sudački poslovi - 4 Galerija 1/4 >>
Gotovo svi suci Vrhovnog suda protive se potezu predsjednika suda Radovana Dobronića. Mimo njihove volje podnio je inicijativu Vladi da se zabrani niz aktivnosti sudaca izvan njihove sudačke funkcije, gdje su mogli dodatno zarađivati, a tiče se onih isplativijih poslova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnio je inicijativu Vladi da se zabrani niz aktivnosti sudaca izvan njihove sudačke funkcije, gdje su mogli dodatno zarađivati, a tiče se onih isplativijih poslova.

Pred sucima je niz zabrana:

"Zabranjuje se arbitraža iako su propisane i dopuštene zakonom o arbitraži, zabranjuje se sudjelovanje u stegovnim sudištima, iako ne svim, samo nekim, zabranjuje se izlazak na tržište pa se primjerice navodi iznajmljivanje apartmana, ali se ne navodi iznajmljivanje stanova", rekao je sudac Vrhovnog suda Damir Kos.

Protivi se potezu predsjednika Vrhovnog suda s ciljem da se sucima zabrani raditi na drugim poslovima od kojih mogu dobro zaraditi. Ubuduće bi morali tražiti i suglasnost predsjednika suda na kojem rade - za pisanje stručnih članaka, za predavanja i slične aktivnosti.

"I dosad je bilo tih restrikcija i zabrana, one su sad nešto drukčije, uređene tako da će dopuštenje za takve njihove aktivnosti davati predsjednici sudova i to se očito nekim sucima nije dopalo", rekao je Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

"Ima za cilj samo stvaranje ozračja nadmoći, a koja nadmoć predsjednika suda u odnosu na ostale suce je izrijekom zabranjena u kodeksu sudačke etike", rekao je Kos.

Radovan Dobronić ne odgovara na naš upit o ovom problemu, s Vrhovnog suda tek poručuju:

"... da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije", stoji u odgovoru Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda ranije je govorio:

"Sudački poziv ipak ima određena ograničenja, a ona proizlaze iz potrebe da sudac ostane u cijelosti u nepristranoj poziciji", rekao je Dobronić.

Pročitajte i ovo Libanonske hitne službe okupile su se na mjestu napada Jasna poruka Zlokobna poruka Hezbolaha nakon što su Izraelci dronovima likvidirali drugog čovjeka Hamasa

Čeka se što će o tom prijedlogu reći Sabor.

"Može se učiniti to da se kroz amandmane ta stvar promijeni", rekao je Martinović.

"Predsjednik Vrhovnog suda ima pravo predlagati promjene za koje misli da će poboljšati sustav, a oni koji su energično protiv bilo kakvih prijedloga bilo bi dobro da energiju koju iskazuju samo kad se radi o nekim njihovim stečenim pravima pokažu i kad se treba boriti da se sustav promijeni, da građani vjeruju u sustav, da se predmeti rješavaju", rekao je Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe (SDP). 

Hoće li im zabraniti dodatnu zaradu ili ne, posljednju riječ imat će Sabor.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene