Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pred nama je ljeto toplije od prosjeka, ali ne pretoplo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veći dio hrvatske pod pravim je toplinskim udarom. Danas je u većini zemlje izmjereno preko 30 stupnjeva, dok je u Kninu i Karlovcu bilo 33 stupnja. Prema najavama sutra će se živa u termometrima penjati do 35 stupnjeva.

Radnici na gradilištima okrepljuju se kako znaju i umiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom dana mogući i pljuskovi METEOALARM U CRVENOM Hrvatska se probudila na visokim temperaturama Slika nije dostupna Vrijeme za lipanj, srpanj i kolovoz DHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Doznajte kakvo će biti ljeto

'Radnici ne osjećaju samo toplinu zraka nego i toplinu sunčevih zraka, pa je njima temperatura kože vjerojatno bila gotovo 50 stupnjeva', kaže meteorolog Milan Sijerković.

Slijedećih dana očekuje nas 'zloglasno' jugo.

'Jugo ne samo što donosi višu temperaturu, već i vlagu. Tako se povećava mogućnost nastanka sparine. To je teško vrijeme za organizam, pa je zato jugo na lošem glasu', kaže Sijerković.

Liječnici posljednjih godina neprestano upozoravaju na zaštitu od sunca.

Broj melanoma na koži udvostručio se u posljednjih godinu dana pa ljudi izdvajaju velike iznose za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka.

Sa suncem, raste prodaja u ljekarnama i parfumerijama. Svake godine, sve više i više.

Osima naravno onih s svjetlijom puti, posebnom su riziku izložene osobe s madežima. Kupci sve manje pitaju za cijenu, a sve više za sastav kreme. 

Gužva je i u kozmetičkim salonima. Točnije, solarijima. No, i tu treba biti iznimno oprezan. U pravoj poplavi salona za sunčanje, mnogi vlasnici pokušavaju što prije vratiti uloženo. Svaki put pogledajte postoji li na solariju potvrda Ministartsva da se lampe uredno mijenjaju. Osim toga potrebno je dozirati minute prema tipu kože.

Nekorektan odnos čovjeka prema prirodi došao je na naplatu. Pa danas i izlazak na sunce treba platiti. 

Sutra se očekuju veće temperature nego danas, a u četvrtak će temperatura pasti za desetak stupnjeva.

'To je nezgodno i zbog našeg organizma, jer je takva promjena veliki šok. Uz to velike razlike u temperaturi često prate i grmljavinska nevremena, a moguća je i tuča', kaže Sijerković.

A što se ljeta tiće nema straha. Meteorolozi predviđaju lijepo vrijeme.

'Službene prognoze kažu da će ljeto biti toplo, toplije od prosjeka, ali ne pretoplo', kaže Sijerković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene