Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misno slavlje

Pravoslavna tradicija na uskrsni ponedjeljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I pravoslavni vjernici Uskrsni ponedjeljak počinju misnim slavljem.

Običaji pravoslavnih vjernika gotovo su isti kao oni katoličkih. Pravoslavna tradicija slavi i Uskrs za preminule, tjedan dana nakon Uskrsnog ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Stigao odgovor Plenković: "Milanović je potpuno irelevantan"

Prema vjerovanju i narodnom običaju, tjedan dana nakon Uskrsnog ponedjeljka uređuju se grobovi najmilijih. Pale se svijeće, a uskrsne pisanice stavljaju se na grobove. Taj je dan, u pravoslavnoj tradiciji posvećen umrlima, a poznat je i pod nazivom, Uskrs za preminule.

Tjedan dana nakon Uskrsnog ponedjeljka, uređuju se grobovi najmilijih, pale svijeće. Umjesto cvijeća nose se pisanice. 'Mi nosimo na groblje jaja, kolače, sad smo pekli odojka ili janjca, nosimo na groblje. Tu se samo razlikujemo', rekli su pravoslavni vjernici.

'Hristos je pobedio smrt, Hristos je pobedio zlo, Hristos je pobedio sve ono što je bilo usmereno protiv ljudske ličnosti, i protiv ljudske duše', rekao je Jovan Pavlović, metropolit zagrebačko-ljubljanski. Tradicija kaže, nakon posta, blagdanski zalogaji na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak mogu biti obilatiji.

I dok se Kristovo uskrsnuće slavi s najbližima, na Uskrsni ponedjeljak posjećuje se rodbina i prijatelji. Iako se tradicije pomalo razlikuju, simbol je isti, to je rađanje


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene