Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Pravobraniteljice: 'Referendumsko pitanje je protuustavno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučka pravobraniteljica i pravobramniteljiva za ravnopravsnost spolova danas su referendumsko pitanje o definiciji braka ocijenile - protuustavnim.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je prijedlog referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka - 'Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene', protuustavan jer dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o braku Građani Dubrovačko-neretvanske županije odlučili 'ZA' Slika nije dostupna Rezultati nakon 100% obrađenih glasova REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

Vidović i Ljubičić u zajedničkom priopćenju ističu da je prijedlog referendumskog pitanja protivan članku 14. Ustava, kojim se zabranjuje diskriminacija, te članku 3. Ustava, kojim je propisano da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj, ocjenjuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

>> LGBT udruge: 'O ljudskim pravima se ne može odlučivati na referendumu!'

Pravobraniteljice naglašavaju potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjećaju da se svaka ustavna odredba mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka, koje su temelj za tumačenje samog Ustava.

Upravo radi otklanjanja mogućnosti da se u budućnosti voljom većine građana putem neposrednog izjašnjavanja dovedu u pitanje prava pripadnika bilo koje manjine, od izuzetne je važnosti da se prilikom predstojećih ustavnih izmjena predvidi i kako se odredbe Ustava, prvenstveno one koje se odnose na ljudska i manjinska prava, ne mogu mijenjati referendumom, poručuju Vidović i Ljubičić.

Osim toga, očito treba propisati i postupovna pravila za promjenu Ustava kad o toj promjeni neposredno odlučuje narod. Trenutno taj postupak nije uređen ni Ustavom niti zakonom, što je ozbiljan propust kojeg treba ga što skorije ispraviti, upozoravaju pravobraniteljice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene