444118
444118
444118
444118
444118

Pravobraniteljica za djecu odgovorila Hasanbegoviću

  • , 21.07.2016., 18:55
  • Autor:
  • komentara

Pravobraniteljica za djecu istaknula je da je neprihvatljivo da se u sklopu kritičkih osvrta na djelovanje javnih osoba negativno komentiraju njihova djeca.

 
 
 
 
Zlatko Hasanbegović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
Zlatko Hasanbegović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić priopćila je kako procjenjuje da bi u kolumni Zrinke Vrabec Mojzeš u tjedniku "Nacional“ mogla biti povrijeđena prava i interesi djece ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i istaknula da je neprihvatljivo da se u sklopu kritičkih osvrta na djelovanje javnih osoba negativno komentiraju njihova djeca.

"Pretpostavljamo da su Vam poznati koraci koje u zaštiti prava svoje djece možete poduzeti prema Zakonu o medijima, od zahtjeva za objavom isprike do pokretanja privatne tužbe. Također preporučujemo da podnesete prijavu Vijeću za elektroničke medije i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva zbog povrede prava i interesa Vaše malodobne djece u navedenom članku objavljenom u tjedniku Nacional“, stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Hasanbegović je u srijedu zatražio od pravobraniteljice za djecu da poduzme potrebne korake radi zaštite njegove malodobne djece od, kako je ocijenio, govora mržnje autorice teksta u Nacionalu.

"Ne možemo potvrditi da dio teksta koji se odnosi na djecu sadrži govor mržnje, ali izneseni opis ("…nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje…") može biti za njih uvredljiv i omalovažavajući. Osim što je time povrijeđeno pravo djece prema Konvenciji o pravima djeteta, moguće je i da je prekršen članak 7. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u kojem se navodi da se maloljetnike ne smije po bilo kojoj osnovi vrijeđati ili omalovažavati", stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu.

Navodi kako u području zaštite prava djece u medijima pravobraniteljica svojim djelovanjem na općoj razini nastoji utjecati da se medijima zaštiti pravo na privatnost sve djece, neovisno o tome tko su im roditelji, u svim situacijama, a osobito prilikom izvještavanja u negativnom kontekstu. Stoga pravobraniteljica, ističe se u odgovoru, u brojnim prilikama poziva medije da s osobitim oprezom izvješćuju o događanjima u koje su uključena djeca te upozorava novinare i urednike da su dužni voditi brigu o zaštiti najboljeg interesa svakog djeteta o kojem izvješćuju.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić priopćila je u četvrtak kako procjenjuje da bi u članku koji je u tjedniku "Nacional“ objavila Zrinka Vrabec Mojzeš mogla biti povrijeđena prava i interesi djece ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koje autorica članka spominje u negativnom kontekstu.

"Pravobraniteljica prati i pojedinačne slučajeve povreda prava djece u medijima, na temelju zaprimljenih prijava informira roditelje ili skrbnike djece o mogućnostima zaštite prava djeteta koje su im na raspolaganju, te prati kako institucije koje su dužne reagirati u takvim slučajevima ostvaruju zaštitu prava djece. Iznimno, u pojedinim specifičnim slučajevima i pri naročito teškim povredama prava djece u medijima, a osobito onda kad roditelji nisu u mogućnosti zaštititi dijete ili sami ugrožavaju djetetovu dobrobit izlažući njegovu intimu u medijima, pravobraniteljica izravno upozorava urednika i nakladnika medija te, ovisno o situaciji, obavještava policiju, državno odvjetništvo ili centar za socijalnu skrb o ugrožavanju djetetove dobrobiti i potrebi zaštite djeteta".

Milas Klarić ističe kako je u više navrata i javno upozoravala medije da sva djeca, uključujući i djecu javno poznatih i eksponiranih osoba, imaju pravo da ih se ostavi na miru i da ih se ne izlaže u medijima te je apelirala na novinare i urednike da poštuju privatnost djece i ne uključuju ih u vijesti o njihovim roditeljima.

"Ne dovodimo u pitanje pravo novinara da kritički procjenjuju djelovanje i izjave javnih osoba, ali je neprihvatljivo u sklopu takvih kritičkih osvrta davati negativne komentare o njihovoj djeci", navodi u odgovoru.

HND: Neprimjereno spominjanje supruge i djece ministra Hasanbegovića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je kako je neprimjereno i nije se smjelo dogoditi spominjanje supruge i djece ministra kulture na odlasku Zlatka Hasanbegovića u tekstu u posljednjem broju tjednika Nacionala.

"O ministru Zlatku Hasanbegoviću, kao i o svakoj javnog osobi, mogu se izricati razni stavovi pa tako i oni koji su za njega neugodni. HND je to u njegovom polugodišnjem ministarskom mandatu i sam više puta učinio kada se radilo o javnom poslu koji gospodin Hasanbegović obavlja. Međutim, nedopustivo je uvredljivo pisati ili govoriti o članovima obitelji javnih osoba, osobito o djeci koju treba posebnu štititi od izlaganja javnosti, na što HND još jednom upozorava novinare", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

U tekstu naslovljenom "Od raspusta do kampanje" autorica Zrinka Vrabec Mojzeš u jednoj rečenici, kako se navodi u priopćenju, ruga se ponašanju supruge i djece Zlatka Hasanbegovića na javnom skupu.(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se