Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Militarizacija najmlađih

Pravobraniteljica: Karlovačkoj djeci u uniformama nisu povrijeđena prava, ali šalje lošu poruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u subotu je, na prijavu karlovačke gradske vijećnice Snježane Kirinić (HL) zbog odijevanja u vojne odore djece koja su u prosincu prošle godine Karlovčanima nosila Betlehemsko svjetlo mira, odgovorila kako time nisu povrijeđena prava djece, ali da šalje lošu poruku javnosti.

"Iz napisa i fotografija objavljenih u medijima ne bi se moglo zaključiti da je došlo do povrede prava djece u njihovom pojavljivanju u vojnim odorama u organizaciji Karlovačkog počasnog voda ZNG 91, prilikom donošenja Betlehemskog svjetla u Karlovac na Adventskom sajmu Aquatika, ali smatramo da to šalje lošu poruku javnosti", stoji u odgovoru pravobraniteljice vijećnici Kirinić, koja joj se potužila na "militariziranje djece u Karlovcu".

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Zatvoren promet FOTO Teška prometna nesreća na autocesti: Automobil se zabio u betonsku ogradu, vozač poginuo

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić navodi kako pretpostavlja da djecu nitko nije prisilio na nošenje odore, te da su i njihovi roditelji s time bili suglasni, ali da "ta slika šalje lošu sliku drugoj djeci i odraslima".

Pravobraniteljica: Stvoren je neugodan dojam o militarizaciji djece

Napominje da je proteklih godina, primjerice u Zagrebu, uobičajena aktivnost mladih izviđača bilo donošenje Betlehemskog svjetla, ali je bila iznenađena što je u Karlovcu taj događaj organiziran s djecom u maskirnim vojnim odorama, a što je stvorilo neugodan dojam o militarizaciji djece. Štoviše, Savez izviđača Hrvatske naknadno se ogradio od djelovanja karlovačke udruge, ustvrdivši da nije s njom povezan.

Iako u prigodi obilježavanja Adventa u Karlovcu nije bilo oružja u dječjim rukama, ističe pravobraniteljica, uz vojne je odore i oznake ostao neugodan dojam da se djecu militarizira, te poučava i upućuje da se ponašaju kao mali vojnici, što nije prihvatljivo. Napominje da je prethodnih godina Ured pravobraniteljice za djecu udruzi Karlovački počasni vod ZNG 91 upućivao upozorenja zbog obučavanja djece u rukovanju oružjem, što se čak i javno prikazivalo na pojedinim njihovim javnim manifestacijama.

"Jako zabrinjavajućim" za svoj ured ocijenila je i što se ta udruga na svojoj internetskoj stranici predstavlja kao ekvivalent izviđačkom odredu, "te možda, pod dojmom te krive informacije, roditelji nisu svjesni razlike u programima i ciljevima ovih dviju organizacija". "U vezi s time, pravobraniteljica za djecu poduzima aktivnosti u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o pravobranitelju za djecu kako bi utvrdila sve okolnosti u vezi s navedenim slučajem i djelovanjem navedene udruge usmjerenim na djecu", stoji u odgovoru.

Kirinić: Obavijestit ću institucije EU o tome što se događa u Karlovcu

Snježana Kirinić, koja je Hini dostavila odgovor pravobraniteljice na svoju prijavu, kaže da je odgovorom zadovoljna, ali i najavljuje kako će tražiti da ta tema bude jedna od točaka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća, s obzirom da se spomenuta udruga financira iz gradskog i županijskog proračuna. Zbog činjenice da se udruga oglušuje na sva dosadašnja upozorenja pravobraniteljstva za djecu, prijave i ograđivanja Saveza izviđača Hrvatske, ona najavljuje i obraćanje institucijama Europske unije "o tome što se u Karlovcu događa".

Sve to prvenstveno, ističe, zato što se iz izjave predsjednika udruge Dubravka Halovanića "Mi nemamo juriše, ali imamo zapovijedi nalijevo, nadesno, pozdrav, pozor, k nozi i slično", s tim da naredba "k nozi" označava osnovni stav za pušku, vidi kako ta udruga i dalje obučava djecu rukovanju oružjem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene