Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI HENDIKEP

Pravni stručnjak objasnio zašto je arbitražni sud povjerovao argumentima MOL-a

Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Iz Vlade tvrde da ne mogu komentirati detalje koji su izašli u javnost zbog drugog spora koji se vodi s mađarskim MOL-om. U Saboru je u petak zatražena stanka zbog objavljene presude, a dio zastupnika govori o državnom udaru u energetici. Struka ističe da je Hrvatska zakazala u arbitražnom postupku kada je sud ovako povjerovao u MOL-ovu stranu priče.

Ministar energetike Tomislav Ćorić kaže da je Vlada problem s arbitražom naslijedila i da su učinili sve što su mogli da ospore odluku arbitražnog suda. Detalje iz presude, ističe, ne može komentirati jer je u tijeku i arbitraža s MOL-om u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) ježić opet svjedočio Iz Remetinca na sud: Sanader stigao na suđenje u slučaju Ina - MOL

"Drugi postupak je u tijeku i u tom drugom postupku Vlada čini sve da našim argumentima ospori zahtjeve MOL-a", kaže Ćorić.

U petak navečer su u Saboru Živi zid i Most zbog objave dijelova presude tražili su stanku. "Zašto Robert Ježić ni nakon pet godina nakon što mu je sudac naložio, nije taj novac uplatio u državni proračun? Ja sam rekao da je to ozbiljan problem koji ukazuje na slučaj pravosudnog nerada, korupcije", rekao je Ivan Pernar, dok je Tomislav Panenić iz Mosta rekao da to snažno utječe i na drugu arbitražu. Ovo je nešto što bih ja rekao kao državni udar u energetici", rekao je Panenić.

Sudac Ivan Turudić danas nije htio komentirati sumnje u njegovu pristranost. Iz Državnog odvjetništva na sumnju arbitražnog suda da je snimka Ive Sanadera i Zsolta Hernadija montirana na štetu Sanadera odgovaraju da ne komentiraju odluke pravosudnih tijela, ni domaćih ni stranih.

"A ponajmanje neće komentirati kazneni postupak koji se vodi pred nadležnim sudom u Hrvatskoj i u kojem je posebno državno odvjetništvo USKOK stranka u postupku kao tijelo kaznenog progona", poručuju iz DORH-a.

Bivši premijer Sanader je zadovoljan. Kaže da je dugo čekao da se objave detalji presude i ne zna zašto su se dosad skrivali. "Ovaj proces je namještaljka, ne mislim tu na sud nego na DORH i na Ježića i na ljude koji su zajedno s njim to dogovarali", rekao je Sanader.

Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković smatra kako se namjerno citira samo ono što je MOL govorio u arbitražnom postupku i objašnjava zašto Ježić još nije vratio navodni novac za mito u državni proračun.

"Da bi to Ježić mogao vratiti presuda mora biti pravomoćna i prevedena na njemački jezik kako bi bila osnov za uplaćivanje tog iznosa s računa Ježićeve tvrtke u državni proračun", poručuje Hanžeković.

Pravni stručnjak Miljenko Giunio ističe da je očito da je arbitražni sud povjerovao u MOL-ove argumente umjesto u hrvatske, jedan od razloga su svjedoci hrvatske strane.
Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Miljenko Giunio, pravni stručnjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
"Tih nekoliko spomenutih ljudi nisu bili neposredno svjedoci pred sudom, ili su dali pismene iskaze ili se netko nije uopće odazvao. To je doista problem i jedan veliki hendikep", kaže Giunio.

Bivši šef Ine Tomislav Dragičević smatra da će Hrvatska izgubiti i arbitražu s MOL-om u Washingotnu gdje Hrvatskoj prijeti šteta od oko 3 milijarde kuna i zato poziva Vladu da što prije otkupi MOL-ove dionice jer bi tako obeštećenje ili šteta koja bi nastala za Republiku Hrvatsku, završila u poduzeću kojem je ona vlasnik.

Iz Vlade smatraju da ova arbitražna presuda neće štetiti procesu u Washingotnu te dalje tvrde da nisu smjeli objaviti detalje presude koji sada izlaze u javnost.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene