Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o izborima za EP:

'Ignorirajmo one koji nas vraćaju u prošlost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku današnje sjednice Vlade premijer je apelirao da predstojeći europski izbori budu obilježeni konstruktivnim duhom. Osvrnuo se i na novo zaduženje u iznosu od milijardu i pol dolara, a uputio je i strelicu prema Milanu Bandiću

Vlada je današnju redovitu sjednicu započela kratkim osvrtom premijera Zorana Milanovića na 'europske' teme. Ponovno se zahvalio svima koji su proteklih 20 godina dali svoj doprinos u postupku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

'Prije dva dana je održana svečana sjednica Vlade, jedan veliki dio posla smo završili', rekao je.

Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, apelirao je da kampanja bude obilježena konstruktivnim duhom. 'Učinimo sve da, usprkos krizi i nastojanjima nekih da ih ocrne i oblate, izbori budu obilježeni konstruktivnim duhom, a ne pričama iz prošlosti, pričama o boljševicima na čemu neki inzistiraju', napomenuo je premijer.

Mijenja se Zakon o HNB-u

Prva točka dnevnog reda bile su izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, kojima se predlaže da HNB dobije značajniju ulogu u kontroliranju cijelog financijskog sustava. Dosad je u zoni HNB-ove odgovornosti najvećim dijelom bio bankarski, a ne cjelokupni financijski sektor.

Kako je rekao zamjenik ministra financija Boris Lalovac, HNB će dobiti mogućnost fleksibilnijeg raspolaganja međunarodnim zalihama. Ukinut će se pravilo da ta sredstva smije ulagati isključivo u prvoklasne vrijednosnice s ocjenom AAA, a HNB-u će se dozvoliti da zalihe ulaže u vrijednosnice s bilo kojom ocjenom unutar investicijskog ranga.

'Treba nam rast, sve ostalo je život na dug'

Premijer se nakon Lalovčevog izlaganja osvrnuo na novo zaduženje u iznosu od milijardu i pol dolara, zbog kojeg je ministar financija Slavko Linić neko vrijeme proveo u SAD-u.

'Danas se ministar Linić vrtaća iz SAD-a gdje su izdane obveznice po najnižoj kamati u zadnjih nekoliko godina. Kao i u većini drugih država EU, Hrvatska i dalje ima problem s previsokim deficitom. Naš je izlaz rast jer samo s njim se mogu izdržati kamate, tu nema prevelike mudrosti. (...) Treba nam rast, sve drugo je život na dug', rekao je Milanović.

Smrtna zamka na zelenom valu

Komentirajući predložene izmjene Zakona o cestama, Milanović je rekao da će se njime stati na kraj improviziranoj biciklističkoj stazi na zagrebačkom 'zelenom valu', koju je nazvao 'smrtnom zamkom'. 'Građani imaju iluziju da imaju biciklističku stazu, samo zato što je netko iscrtao crvenu liniju, a voze po cesti', rekao je.

Vlada je donijela i uredbu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja kojom se propisuje postupak prijave i odobravanja korištenja poticajnih mjera obrtnicima i tvrtkama za troškove otvaranja novih radnih mjesta.

>> Doznajte kome je Vlada dala više, a kome srezala budžet

Pred Vladom je bila i nova odluka o sudjelovanju u fondovima za gospodarsku suradnju (FGS). Ukupna sredstva za sudjelovanje u fondovima iznosila bi najviše do milijardu kuna, a udjel Vlade u Fondu ne bi mogao biti niži od 25 posto plus jedan udjel niti viši od 50 posto. Godišnja naknada za upravljanje Fondom u prvoj godini njegova postojanja iznosila bi 2 posto veličine Fonda, u drugoj godini 1,375 posto njegove veličine, a u trećoj, četvrtoj i petoj godini 1,6 posto od ukupnih do tada investiranih sredstava Fonda.

U Sabor je poslan i prijedloga zakon o osnivanju Zaklade "Hrvatska kuća - Croatia House" kao stožerne institucije za međunarodnu promociju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika te kulturne baštine. Zakon bi stupio na snagu 1. siječnja iduće godine, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osiguralo bi sredstva za osnovnu imovinu Zaklade u 2014. godini u jednakim iznosima, po 100 tisuća kuna

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene