Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O suradnji s Azerbajdžanom

Milanović udrugama: Sljedeći put kad dođu po novac neka se zapitaju odakle on dolazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada na današnjoj sjednici raspravlja o 24 točke dnevnog reda, a nakon sjednice očekuje se službeno predstavljanje novog ministra turizma, Darka Lorencina.

'Kolega Veljko Ostojić je, bez obzira što je bio dobar suradnik, morao otići i ja mu osobno želim sreću i u poslu i u zdravlju i u tome da dokaže, ne svoju nevinost, nego da da vrlo jasne odgovore na neka pitanja, a to vrijedi za sve nas u bilo kojoj situaciji. Nema privatnih stvari kad je u pitanju privatna imovina', rekao je premijer Milanović u obraćanju kabinetu Vlade na početku današnje sjednice.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Vlada je prihvatila tekst Memoranduma koji je u Mokricama sa slovenskim kolegom potpisao premijer Milanović i time okončala formalni proces rješavanja pitanja oko problema Ljubljanske banke.

'Trebalo je puno živaca, prvenstveno hrvatskih građana, a onda i naših da se plovi kroz sve ovo. Zahvaljujem se i javnosti koja je imala strpljenja i trenucima kada je bilo puno nervoze oko ovog pitanja', dodao je premijer Milanović.

Vlada je prihvatila i nacrt konačnog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 'Zakonom se potiče okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta i veća disciplina oko prenamjene poljoprivrednog zemljišta', rekao je ministar Tihomir Jakovina i dodao kako je u deset godina u funkciju stavljeno manje od 30 % hektara poljoprivrednog zemljišta te kako je to znatno manje od europskog prosjeka. Premijer je napomenuo kako se ne radi o centralizaciji nego o preuzimanju odgovornosti te da se ništa neće rasprodati. 'To su priče za malo djecu. Poljoprivredna zemljišta su izvan prometa za strance sljedećih gotovo 10 godina', rekao je Milanović i poručio ministru Jakovini kako se na ovome radilo godinu dana te da je vrijeme da se to počne primjenjivati.

Raspravljalo se i o nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama prekršajnog zakona. 'Europski prosjek je 2000 prekršajnih prijava na 100.000 stanovnika, mi imamo 7000. Moramo o tome vodtiti računa, često nešto okarakteriziramo kao prekršaj, a da to nije', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljanić.

Zakonom je prisilni rok naplate rok podignut na 2 godine umjesto 6 mjeseci. Maksimalno trajanje rada za opće dobro povećao se sa 120 na 240 sati, a maksimalno trajanje maloljetničkog zatvora je produljeno na 15 dana pri čemu se treba uplesti i Centar za socijalnu skrb.

Usvojen je i nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sportu. 'Osiguravamo da vrhunski sportaši i na kraju karijere ostaju u sportu, bit će im dodjeljene naknade nakon 45 godine života, time će ostati aktivni u sportu i bit će određeno koje su im dužnosti u sportu, u radu sportskih udruga i saveza. Naknade sportašima neće biti veće od prosječne RH neto plaće', rekao je ministar Jovanović.

Na kraju sjednice premijer se osvrnuo na posjet predsjednika Azerbajdžana. 'Prije dva dana ovdje bio predsjednik Azerbajdžana, zemlje koja nikad nije bila demokracija, bili su prosvjedi i napadi na predsjednika zašto se sastaje s korumpiranim diktatorima. To je nepošteno i nepravedno, to je kriva meta ako mete uopće ima. Vlada je radila na suradnji i to ne na proizvodnju, kao što to čine ostale zemlje zapadne Europe, oružja nego i vagona i brodova koji nam trebaju za razvoj. Azerbajdžan je dobar poslovni partner. Ne volim licemjerje', rekao je premijer.

>> Jakovčić potvrdio: Lorencin i Ivičić novi čelnici Ministarstva turizma

'Istina je da Azerbajdžan nije demokratska država, ali prosvjedi i napadi na, prije svega, predsjednika Republike jer se 'sastaje s korumpiranim diktatorima' nisu pošteni ni pravedni, ustvrdio je Milanović na sjednici Vlade.

'Prava meta tih napada je Vlada koja se bori da se s Azerbajdžanom potpišu konkretni komercijalni ugovori za hrvatska poduzeća, i to ne za prodaju oružja, kao što radi većina državnika iz Zapadne Europe i EU, nego vagona i brodova, dakle za gospodarski razvoj, rekao je Milanović.

'Azerbajdžan je danas slobodniji nego što je ikad bio, ali ni za 10 godina neće biti kao Hrvatska ili Austrija. To je dominantno islamska država, koja je najsekularnija i u kojoj žene imaju ravnopravniji status nego igdje u islamskom svijetu. Ona ima svoje probleme i vrlo nezgodno susjedstvo, a danas i ubuduće bit će nam dobar poslovni partner, istaknuo je Milanović.

Ako uspijemo realizirati te poslove, od toga će hrvatski radnici primati plaće, uplaćivat će se porez na dobit i doprinosi u državni proračun i proračun Ministarstva socijalne politike i mladih, u koje će mnoga od dragih lica koja smo vidjeli na prosvjedima doći po novce za svoje nevladine udruge, rekao je predsjednik Vlade.

'Ne volim licemjere, neka onda kažu da taj novac ne žele, da ne žele plaće za radnike u Uljaniku i Đuri Đakoviću', kaže Milanović.

'Sljedeći put kada dođu po novce, koje će im Vlada dati na temelju projekata, neka se zapitaju odakle taj novac dolazi i kako se borimo da se taj novac pošteno zaradi, a bez da itko bude ubijen ili da se izazove rat', poručio je Milanović.

Dodao je da gospodarski razvoj i uvođenje interneta 'u svako selo u Azerbajdžanu' znači širenje znanja, što će za 10 ili 20 godina omogućiti da se i tamo razvije demokracija.

Azerbajdžan je poslovni partner, Hrvatska ima kriterije i crtu ispod koje neće ići u odnosima s drugim državama, ali Azerbajdžan je iznad te crte, zaključio je premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene