Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Redovita sjednica

Milanović pohvalio Jadranku Kosor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske održala je 53. redovitu sjednicu.

Premijer Milanović prije početka sjednice osvrnuo se na jučerašnji posjet Berlinu. 'Imao sam priliku razgovarati s kancelarkom Merkel o važnim stvarima za Hrvatsku. Znakovit je bio i posjet berlinskom Željezničkom sajmu, gdje je nekoliko naših tvrtki u borbi za ozbiljne poslove', rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Dodao je da naši ljudi imaju dobre poslove, ali ima nedostaje podrška države i bankovna jamstva. 'Mali smo, moramo biti odlučni i znati što želimo!', poručio je.

Milanović se osvrnuo i na aktualno prijepodne koje se dogodilo prije dva dana u Saboru i na sporazum Tuđman-Izetbegović. 'Političku konkurenciju sam oštrim, možda preoštrim jezikom pokušao pozvati na razgovor i na preuzimanje obaveza. Izgleda da sam bio naivan i da sam pogriješio. Neki od kolega to svode na nogometnu utakmicu, 1 - 0 ili 2 - 0, gledaju na to kao na rezultate', rekao je Milanović i zaključio da svi trebaju napraviti nešto dobro za Hrvatsku.

'Tome se pruža grčevit otpor. Ja sam pozvao na 2/3 većinu. I tu sam bio u krivu, volio bih da je tako, ali prije 3 godine kada je usvajan zakon o ratifikaciji, tadašnja Vlada uputila je u Sabor prijedlog zakon o ratifikaciji gdje se tražila obična većina. Ni tada nisu imali povjerenja. Ima toliko tragova rada i djelovanja HDZ-ovaca na tom sporazumu da ne treba biti forenzičar ni običan policajac da se to vidi. Čak bi i Homer to mogao pratiti ', dodao je.

'Za ovaj prijedlog zakona glasala je jedna žena, koja jedina ne bježi od toga, i gospoda koja sada pričaju suprotno. Što da radimo? Ja ću ih pozivati neko vrijeme. HDZ je sporazum o ratifikaciji poslao u Sabor s običnom većinom. Svi smo digli ruku za to, jer smo smatrali da je to korisno za RH. Da ljudima daje stabilnost, red, mir i poredak. Ovdje se ne radi jeli 1 - 0 ili 2 - 0 rezultat, tu nema govora između stranaka, to je pitanje reda i nereda', rekao je premijer.

'Pitanje plaćanja duga poput zločina'

Ministar financija Slavko Linić otvorio je temu prijedloga zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. 'Ovo je prvi put da je Vlada dala mjere za sprječavanje nelikvidnosti kako bi tvrtke opstale. Omogućena im je rehabilitacija po završenom stečaju', rekao je.

'Predstečajnom nagodbom omogućiti će se vjerovnicima namirenje potraživanja, a dužnicima restrukturiranje i nastavak poslovanja' dodao je Linić. 'Naš najveći problem je nelikvidnost. Došlo smo do toga da je nelikvidno ukupno 90 posto ukupno raspoloživih sredstava za novčane transakcije. To je situacija u kojoj Vlada mora reagirati' rekao je Linić.

Naglasio je kako je pitanje definiranja rokova plaćanja glavni cilj ovog zakona. 'Prva poruka je da sve državne tvrtke sva svoja plaćanja moraju obaviti u 30 dana, a u gospodarstvu 60 dana. Svatko mora mijenjati svoje ponašanje', poručio je.

'Do sada je pitanja plaćanja duga bilo poput zločina. Zahtijevamo od svakog gospodarstvenika da u prvi plan stavi plaćanje svom dobavljaču i radniku. To mora biti u prvom planu ', zaključio je Linić.

>> Vlada otkazala Temeljni kolektivni ugovor!

O Izmjenama Zakon o osobnom imenu

Ministar Bauk iznio je prijedlog Zakona o osobnom imenu. 'Postojeći zakon iz 1992. godine ima neke odredbe koje su zastarjele, pa uvodimo izmjene. Prva se odnosi na činjenicu da se osobno ime više ne mora sastojati od dvije riječi za ime, dvije za prezime. To je ograničavalo državljanima u inozemstvu da korištenje cijelog imena, pa su bili prisiljeni na razne kombinacije. To se sada ukida', rekao je Bauk.

Dodao je da se ukida oglašavanje o izmjeni promjene imena na oglasnoj ploči ili Narodnim novinama. 'To građani nisu koristili', zaključio je.

'Vratili smo odredbu da ako ime vrijeđa javni moral, neće se odobriti. Sud će odlučiti. Za one koji su u inozemstvu promijenili ime, moći će se upisati u maticu rođenih bez posebnih postupaka', rekao je ministar Bauk i zaključio kako je Vlada olakšala građanima promjenu imena.

Ministar Jakovina ima dobru vijest, a radi se o mjerama za saniranje posljedica suše. Vlada je osigurala 113 milijuna kuna za sufinanciranje otkupa jabuka, mandarina, grožđa, maslinovog ulja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene