Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova strategija

Devet godina osnovnoškolskog obrazovanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima predstavlja se vladina Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je kako se radi o 'strategiji svih strategija'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Jovanović ističe kako se Strategijom ključne vrijednosti temelje na znanju. 'Ovo je jedinstveni dokument u povijesti obrazovnog sustava u Hrvatskoj', kaže Jovanović dodajući kako se radi o radnom materijalu i da je za njega potrebna još javna rasprava.

>> Jovanović u Beogradu potpisao sporazum o regionalnoj suradnji u obrazovanju

Strategiju predstavlja Neven Budak, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost. On kaže kako nema više prestanka učenja izlaskom iz škole, potrebno je cjeloživotno učenje.

'Moramo omogućiti svakom pojedincu da uvijek ima dostupnost kvalitetnom obrazovanju, jer je to jedina mogućnost da postignemo jednakost u društvu što se tiče obrazovanja', rekao je Budak.

'Škola mora naučiti učenike kako učiti', ističe Budak.

Trajanje osnovnoškolskog obrazovanja, prema Strategiji trebala bi trajati devet godina - 5 razredne i 4 predmetne godine, a nastavnici neće moći biti oni koji su se prestali obrazovati nakon izlaska s Fakulteta.

'Predlažemo da se u osnovnu kreće sa 6 godina te osnovnoškolsko obrazovanje u trajanju 9 godina', kaže Budak.

Dodaje kako kvalitetne škole imaju kvalitetne ravnatelje te se u Strategiji predlaže uvođenje edukacija za ravnatelje i (re)licenciranje ravnatelja.

Naglašava kako je ova Strategija u nacionalnom interesu.

Na žalost, kaže Budak, do 2036. godine bit će 25 posto manje djece, zbog čega će četvrtina škola u Hrvatskoj biti višak.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene