Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava

Đakić: Božić u srbijanskom zatvoru, Matić: Ne plašite branitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor raspravlja o o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojima se omogućuje objava Registra branitelja.

'Koristim priliku da pozdravim hrvatske branitelje u Hrvatskom saboru. Želim da se ugodno osjećaju', riječi su kojima je predsjednik Sabora Josip Leko započeo sjednicu Sabora.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

>> Doznajte koji će podaci objavom Registra branitelja biti javni

Nakon uvodnih riječi prijedlog izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, saborskim je zastupnicima predstavio u ime Vlade ministar branitelja Predrag Matić.

'Uvodno želio bih vam reći da je postojeći Zakon iz 2005. godine dobar, solidan, ali evo nakon 7 godina pokazao je neke svoje slabosti, propuste koje smo nastojali ispraviti i popraviti ovom izmjenom i dopunom', rekao je Matić.

'Zakon ćemo s 10-ak afirmativnih i isključivo pozitivnih promjena poboljšati i učiniti ga boljim. Pri tome smo se vodili trenutnom gospodarskom situacijom u zemlji i za ove izmjene i priznavanje statusa i prava neće biti potrebno izdvajanje nikakvih novih materijalnih sredstava.
Željeli smo pokazati kako se dosta toga da urediti bez puno novaca i kako se dostojanstvo Domovinskog rata ne mora uvijek mjeriti u kunama', istaknuo je ministar Matić.

'Posebno ističem da niti jedno braniteljsko pravo se ne umanjuje, pogotovo ne ukida, a istovremeno posebno naglašavam zakon je rađen u aktivnoj suradnji s braniteljima, prošao je više usuglašavanja s braniteljskom populacijom putem konzultacija članovima Savjeta ministra i udruga iz Domovinskog rata, zakon je bio na javnoj raspravi na web stranicama ministarstva, održane su i dvije tribine s braniteljima u Splitu i Požegi i prijedlog nacrta predstavljen je i medijima', dodao je Matić.

Ministar je nabrojao i nekoliko osnovnih izmjena i dopuna zakona koje se nalaze u ovom prijedlogu. 'Povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu glede godina starosti udovica umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata prve i druge skupine kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe, jačanje prava na prednost pri zapošljavanju hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i djece poginulih branitelja uvođenjem novih prekršajnih sankcija za nepoštivanje ovog prava od 15 tisuća kuna za pojedinca do čak 300 tisuća kuna za ustanove i institucije', istaknuo je ministar.

Naglasio je kako smo dosada bili svjedoci da se postojeći članak tog zakona na sve moguće načine izigravao te izrazio nadu kako će ga se ovim putem pooštriti i odgovorne osobe primorati makar ovim kaznenim odredbama da ga se pridržavaju.

'Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje ili napuštanje postrojbe bez dopuštenja nadležnog zapovjednika ukoliko se ponovno odazvala mobilizaciji ili je dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom. Naravno status će biti priznat samo za taj dio sudjelovanja u Domovinskom ratu', rekao je ministar.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta RH smatrat će se povijesno značajnim osobama te u slučaju kada navedene osobe nemaju nasljednike vlasnici groblja jedinice lokalne samouprave nastavit će s održavanjem njihovih grobnih mjesta, poručio je Matić.

Ministar je na kraju istaknuo dvije možda ne najvažnije, ali hrvatskoj javnosti najzanimljivije odredbe.

'Najprije, ovim zakonom ćemo oglasiti ništavnim rješenja o novčanim pravima osoba koje nisu tijekom Domovinskog rate bili pripadnici Oružanih snaga RH odnosno riješit ćemo pitanje podignutih tužbi pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, najprije otklanjanjem mogućnosti daljnjih postupaka i otvaranja pretpostavki da u suradnji sa Državnim odvjetništvom pristupimo postupcima za povrat do sada nezakonito stečenih prava i to s kamatama kako su oni to i od nas dobili', istaknuo je.

'I konačno, javna dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uz potpuno poštivanje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka te zakona kojima je uređena tajnost klasificiranih podataka', zaključio je.

'Registar se ustrojava u svrhu jačanja digniteta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja ali i prikupljanja podataka o svim hrvatskim braniteljima u jedinstvenoj evidenciji. Objavom registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi zašto smo dobili sve potrebne suglasnosti i očuvanja nadležnih ministarstava, ureda i agencija a ova Vlada ispunit će jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih časnih i poštenih hrvatskih branitelja', poručio je još jednom ministar Matić.

'Da nas je bilo 500.000 završili bi kod Zemuna'

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić replicirao je ministru Matiću tijekom rasprave po klubovima zastupnika, kako će u konačnici možda biti izložen pojedinačnim tužbama branitelja zbog objave registra branitelja.

Ministar Matić mu je jednostavno odogovorio. 'Ja samo zbog jedne tužbe mogu u zatvor. Bio sam devet mjeseci u srpskim koncentracijskim logorima i nije mi bilo lako, no mislim da će mi u Remetincu biti lakše. Ako treba, hranit ću se u Baltazaru', poručio je zastupniku Đakiću u replici ministar Matić.

Dinko Burić je tijekom rasprave, replicirajući ministru Matiću istaknuo kako branitelja sigurno nije bilo 500.000. 'Da nas je bilo 500.000 završili bi kod Zemuna', rekao je Burić.

'Nemojte plašiti ljude'

Ministar Matić pozvao je HDZ-ove zastupnike da ne plaše hrvatske branitelje kako će srbijanske vlasti objavu podataka iz Registra branitelja iskoristiti za podizanje optužnica protiv njih.

'Nemojte plašiti ljude', poručio je Matić HDZ-ovcima u Hrvatskom saboru, uzvraćajući na istup Josipa Đakića (HDZ) kako srbijanske vlasti mogu objavu Registra iskoristiti za podizanje optužnica, zbog čega nekim braniteljima, po Đakićevim riječima, prijeti i da ovaj Božić dočekaju iza rešetaka srbijanskog zatvora.

Na ministrovu poruku kako se branitelji ne trebaju bojati jer više nema UDBA-e i KOS-a da ljude prate i proganjaju, Đakić je odgovorio: 'Ima, ima. Ima Vukčevića, ima Nikolića, ima Dačića. Ima onih koji stalno brinu i skrbe i koji će upotrijebiti Registar hrvatskih branitelja kako bi dodatno napisali optužnice i stavili određena imena u njih pa onda neka se peru i skidaju', poručio je Đakić.

'Nemojte, molim vas, plašiti branitelje s tim. Nemojte, za ovih 20 godina svi koji žele nešto znati o hrvatskim braniteljima već i znaju', odgovorio mu je Matić, ističući da su sve izjave koje su pod batinama davali branitelji zatočeni u srbijanskim logorima, gdje je i sam bio, proglašene nevažećima.

'Oni (u Srbiji) imaju pravo na svoje političke probleme i neka ih rješavaju, ali ni na koji način ne ugrožavaju hrvatske branitelje, ne ugrožavaju hrvatske građane. Nećemo se brinuti o njihovim unutarnjim političkim stvarima', kazao je ministar.

'Nemojte stalno plašiti ljude lovom na vještice', poručio je Đakiću i HNS-ovac Josip Benčić.

Đakić je, pak, u ime HDZ-a prozvao vladajuće da braniteljima mažu oči lažnim obećanjima da će dobiti neka nova prava, iako za to nisu osigurana sredstva u proračunu.

'Ovako predložene zakonske izmjene učinjene su najviše kako bi se omogućila objava Registra branitelja i taj pokušaj sigurno neće koristiti jačanju ugleda i časti hrvatskih branitelja, a naročito jačanju digniteta Domovinskog rata, već nasuprot, novim konfrontacijama, kriminalizacijom, podjelom, prozivkama, tužbama i prijavama', poručio je Đakić.

Njegov stranački kolega Tomislav Ivić istaknuo je da HDZ nije protiv otkrivanja lažnih branitelja, potvrdu čega vidi i u podatku da je u zadnjih osam godina Ministarstvo branitelja, kada ga je vodio HDZ, 2500 ljudi izbrisao iz Registra.

'Mi smo za provjeru, da institucije sustava rade svoj posao, a nikako da ulica odlučuje o tome je li netko bio branitelj ili nije, a do toga će objava Registra dovesti', rekao je Ivić, prozivajući Matića da u Ministarstvu nije pokrenuo nikakve aktivnosti 'osim vlastite promocije'.

Franko Vidović je u ime SDP-a kazao kako brojka od 501.666 branitelja, koliko ih je u Registru, izaziva prijepor među braniteljima i građanima. Ustvrdio je da se status branitelja do prije dvije godine mogao dokazati uz dva svjedoka te da je 'inflacija branitelja relativizirala njihovo učešće u ratu'. Kazao je i da je objava Registra predizborno obećanje. 'To je naše izborno obećanje, s njim smo išli na izbore i imamo pravo to provesti', poručio je Vidović.

Dujomir Marasović (HDZ) tvrdi, međutim, da se Registar objavljuje u negativnom kontekstu. 'Uvijek se objavljuje nešto što je negativno, kao što ste objavili ste listu poreznih dužnika, registar objavljujete s negativnom konotacijom, da hrvatske branitelje stavite na stup srama', rekao je Marasović.

Založio se da se, uz braniteljski, objavi registar '30 tisuća članova fašističke talijanske okupatorske vojske' i korisnika partizanskih mirovina.

I Damir Kajin (IDS) je za ideju da se objave slični registri vojnika iz Drugog svjetskog rata.

'Ovo nije veliki korak za čovječanstvo, možda ni za Vladu i Sabor, ali je korak naprijed za braniteljsku populaciju', ocijenio je Kajin.

Naglasio je kako je dobro da svaka vlada učini korak naprijed u valorizaciji doprinosa branitelja u stvaranju hrvatske države.

'Krivo mi je da ono malo preživjelih boraca NOB-a nikako da dođe na svoje. Oni su sve dali u obranu ovih prostora od fašista, nacista, domaćih kolaboracionista, ustaša, četnika', rekao je Kajin.

Zastupnicima je povjerio da mu je predsjednik Ivo Josipović kazao kako je otac generala Ante Gotovine bio partizan. 'Vidi se da jedan ovakav oficir i gentleman ima takve korijene', rekao je Kajin.

Na tumačenje Josipa Đakića (HDZ) da bi objava Registra mogla pomoći politici Srbije, čiji glavni tužitelj najavljuje procesuiranje akcija Hrvatske vojske, Kajin je poručio, 'Šeksa ne damo nikome'. 'Lako ćemo sa Srbijom i njihovim optužnicama. Mislim da se oni više moraju plašiti hrvatskog pravosuđa', rekao je Kajin.

Za objavu Registra branitelja je i Dinko Burić (HDSSB). 'Niz proteklih godina oko nas branitelja stvarala se loša atmosfera. Naša djeca ne uče o stvarnoj povijesti, udžbenike ne pišu pobjednici, nego poraženi. Meni će biti čast da mi ime bude objavljeno, kako bi prijatelji moga sina i kćeri znali da im se otac borio za Hrvatsku', rekao je Burić.

Ocijenio je da je objava registra sporna samo za one kojima je upisano vrijeme koje nisu proveli u ratu. 'Registar zanima suborce koji su istoga dana došli u postrojbu, a ima onih koji su dopustili da im se status vodi i godinu dana prije nego što je započeo rat', ustvrdio je Burić.

Dražen Đurović rekao je kako se Klub HDSSB-a ne protivi objavi popisa hrvatskih branitelja, jer ne vjeruje da je u obrani Hrvatske sudjelovalo pola milijuna branitelja, ali i istaknuo kako se uz taj popis treba objaviti i popis onih protiv kojih su se branitelji borili, odnosno hrvatskih državljana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Osnovu za takav popis, dodao je, činili bi podaci DORH-a o osobama protiv koje su bile podignute optužnice zbog sudjelovanja u pobuni protiv suvereniteta i pravnog poretka Hrvatske, ali su naknadno abolirani, a takvih je, rekao je, više od 20 tisuća.

'Nije nam cilj revanšizam i dizanje tenzija, nego je povijesna istina da su uz branitelje postojali i oni protiv kojih su se branitelji borili, a danas su punopravni građani RH', naglasio je Đurović. 'Ako javnost ima pravo znati tko je državi dužan porez, onda ima pravo znati i koji su državljani sudjelovali u agresiji na Hrvatsku', poručio je. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene