Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STARE KVOTE

Interesa ima i deset puta više, ali ovaj hrvatski fakultet smije upisati samo 50 brucoša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je od problema hrvatskog tržišta rada i to što ga ne prati obrazovni sustav. I ove godine najviše maturanata studirat će na Filozofskom fakultetu, Pravu i Ekonomiji. Iako je velik manjak logopeda, na tom fakultetu kvote se ne povećavaju.

Filozofski fakultet, Pravo i Ekonomija imaju najveće upisne kvote, iako ovogodišnje maturante najviše zanima – logopedija. Već mjesecima u Dnevniku Nove TV upozoravamo na problem manjka logopeda, no upisne se kvote ne mijenjaju. Iako logopediju pokuša upisati i deset puta više maturanata, mjesta ima tek za 50 najboljih. Interesa ne nedostaje ni za Medicinu.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Studenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kriteriji za mnoge previsoki Loši rezultati državne mature stigli na naplatu: Na hrvatskim fakultetima više od 16.000 praznih mjesta

Nakon umetanja fotografije za indeks budući liječnici spremni su za upis fakulteta. Zagrebačka medicina na svoj je stoti rođendan upisala tristo brucoša. Dok Mirta iz Orahovca medicinu želi upisati otkada zna za sebe, Luka se nada da će, osim na fakultetu, imati sreće i kod mnogih djevojaka koje upisuju medicinu.

Logopedi su deficitarno zanimanje. Pregled kod logopeda čeka se godinu i pol dana, a iako petstotinjak mladih ljudi pokušava upisati taj smjer, mjesta ima samo za njih 50. Za više studenata nedostaje prostora i ljudi.

"Broj zaposlenih nastavnika, koji gotovo i nemaju asistenata, toliki je da možemo pokriti kvotu koju imamo. Također, prostorno ograničenje fakulteta trenutno ne dozvoljava grupe veće od 50 studenata", rekla je Draženka Blaži s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Najveće upisne kvote i dalje su rezervirane uglavnom za fakultete društvenog područja. "Svake godine najveći broj studenata upisuje se na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ima jako velik broj studijskih programa", rekao je Igor Drvodelić iz Agencije za visoko obrazovanje te dodao: "Taj fakultet po broju upisanih prati ekonomija, te FER, koji također ima veliku kvotu. Naravno, velik broj studenata odlazi na pravo."

Indekse su popunili i budući studenti strojarstva, na koji se ove godine, tvrdi David koji studira na FSB-u, prijavilo mnogo učenika.

Upravo za STEM područje – prirodne, tehničke i biotehničke znanosti te informatiku – od jeseni je osigurano čak 3000 stipendija od 1200 kuna. Ulaganje je to u fakultete s čijom se diplomom ne odlazi na burzu, već na tržište rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene