448812
448812
448812
448812
448812

Na izborima 6946 biračkih mjesta

  • , 02.09.2016., 13:36
  • Autor:
  • komentara

Poznat je broj biračkih mjesta za parlamentarne izbore.

 
 
 
 
biračko mjesto (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)
biračko mjesto (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta (6946), gotovo isto kao na izborima u studenome, određeno je za rujanske prijevremene parlamentrane izbore, a popis biračkih mjesta sa adresama dostupan je na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6574, jednako kao i na izborima u studenome. Daleko najviše, 931, ih je u II. Izbornoj jedinici, a najmanje ih je u I. Izbornoj jedinici, 327 mjesta.

U inozemstvu, to jest 49 država u kojima će se također birati novi sastav Hrvatskog sabora, 115 je biračkih mjesta, jedno više nego u studenome. Na rujanskim izborima moći će se, naime, glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu. Najviše biračkih mjesta određeno je za BiH (34) i Njemačku (17).

U BiH se za glasovanje aktivno registriralo oko 35.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH, najviše, 21.000, na području koje pokriva hrvatski generalni konzulat u Mostaru.

Na biračkim mjestima u inozemstvu glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, tzv. dijaspora koja bira tri saborska zastupnika, te državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali, odnosno registrirali za ta mjesta, bilo zbog službenog puta ili boravka u inozemstvu. Oni glasuju za izbornu jednicu u kojoj imaju prebivalište.

Određena su i posebna biračka mjesta, onih za privremeno upisane birače je 105, a mjesta na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, zatvorenici, pomorci i birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi 152.

Još nisu određena biračka mjesta na kojima će glasovati birači koji imaju prebivalište izvan Hrvatske, a na dan izbora se zateknu u Hrvatskoj. Na izborima u studenom za njih je bilo određeno jedno mjesto. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se