Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIP objavio

Na izborima 6946 biračkih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznat je broj biračkih mjesta za parlamentarne izbore.

Nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta (6946), gotovo isto kao na izborima u studenome, određeno je za rujanske prijevremene parlamentrane izbore, a popis biračkih mjesta sa adresama dostupan je na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6574, jednako kao i na izborima u studenome. Daleko najviše, 931, ih je u II. Izbornoj jedinici, a najmanje ih je u I. Izbornoj jedinici, 327 mjesta.

U inozemstvu, to jest 49 država u kojima će se također birati novi sastav Hrvatskog sabora, 115 je biračkih mjesta, jedno više nego u studenome. Na rujanskim izborima moći će se, naime, glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu. Najviše biračkih mjesta određeno je za BiH (34) i Njemačku (17).

U BiH se za glasovanje aktivno registriralo oko 35.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH, najviše, 21.000, na području koje pokriva hrvatski generalni konzulat u Mostaru.

Na biračkim mjestima u inozemstvu glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, tzv. dijaspora koja bira tri saborska zastupnika, te državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali, odnosno registrirali za ta mjesta, bilo zbog službenog puta ili boravka u inozemstvu. Oni glasuju za izbornu jednicu u kojoj imaju prebivalište.

Određena su i posebna biračka mjesta, onih za privremeno upisane birače je 105, a mjesta na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, zatvorenici, pomorci i birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi 152.

Još nisu određena biračka mjesta na kojima će glasovati birači koji imaju prebivalište izvan Hrvatske, a na dan izbora se zateknu u Hrvatskoj. Na izborima u studenom za njih je bilo određeno jedno mjesto. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene