Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Documente nakon optužbi

"Pozivamo Slišković da nam pomogne da žrtva ratnog zločina dobije status i prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Documenta tvrdi kako je je Marija Slišković, upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja – Sunčica iznijela niz neistina i klevetničkih tvrdnji o tome da Documenta u svom radu sa žrtvama rata broji krvna zrnca u svrhu političke manipulacije.

"Smatramo poraznim da je ravnateljicu zaklade koja se bavi žrtvama ratnog zločina počinjenog silovanjem zasmetala činjenica na koju je u svom priopćenju od 20. studenoga 2017. upozorila Documenta. U svom priopćenju Documenta se ni jednom riječju nije osvrnula na etničku pripadnost dotične osobe, već isključivo na činjenice na koje još jednom u nastavku podsjećamo", poručuju iz Documente.

Podsjećaju kako Povjerenstvo za žrtve seksulanog nasilja pri Ministarstvu hrvatskih branitelja nije odobrilo status žrtve, ženi žrtvi ratnog zločina počinjenog u vojnom zatvoru Kuline višestrukim silovanjem i seksualnim nasiljem u periodu između svibnja i srpnja 1993., pri tom ignorirajući odluke pravosudnih institucija Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Užas u Indiji Grupno silovali blogericu: Uhićena preostala četiri osumnjičenika Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

 

"Smatramo skandaloznim da jedno upravno tijelo izvršne vlasti zaobilazi nedvojbeno utvrđene činjenice koje u ovom konkretnom slučaju proizlaze iz pravomoćne optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nepravomoćno osuđujuće presude Županijskog suda u Splitu i odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Sve ove odluke potvrdile su počinjenje ratnog zločina silovanja i seksualnog nasilja nad ženom kojoj je odbijen status žrtve. Imajući u vidu zavidan utjecaj gđe Slišković i njene Zaklade na relevantne političke institucije u Republici Hrvatskoj, pozivamo je da svoje javno djelovanje ne koristi za difamaciju Documente već da nam u ovom konkrentom slučaju pomogne kako bi žena žrtva ratnog zločina počinjenog silovanjem ostvarila status žrtve i temeljem toga pripadajuća prava", kažu u udruzi.

Udruga "Žene u Domovinskom ratu" i Zaklada za žrtve ratnog zločina silovanja - Sunčica prozvale su  Centar za suočavanje s prošlošću Documenta za neprimjereno iskazivanje brige za žrtve silovanja u ratu jer "izdvajaju nacionalnost i broje krvna zrnca u svrhu političke manipulacije i političkog obračunavanja, kako bi dobili sredstva za svoje projekte"


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene