Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštećenim dužnicima

Poziv Udruge Franak: Tužite banke nadležnom Prekršajnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak u četvrtak je održala konferenciju za medije na koju se osvrnuo HUB. Smatraju da je ideja o prekršajnim prijavama neosnovana.

Udruga Franak u četvrtak je održala konferenciju za medije na kojoj je objavljeno upozorenje Ministarstva financija bankama te su objavljene nove aktivnosti Udruge Franak protiv nezakonita poslovanja banaka.

Pročitajte i ovo Prosvjed Franak u Zagrebu - 7 oglasio se i HUB FOTO/VIDEO Prosvjed Udruge Franak na Zrinjevcu: "55.000 hrvatskih obitelji s konvertiranim kreditima nema pravnu sigurnost" Slika nije dostupna nakon vujčićeve najave Ekonomisti i bankari objasnili zašto su veće kamate dobra vijest: Neminovno će rasti i na kredite, ali...

'Ministarstvo Financija poslalo je upozorenje bankama da se u komunikaciji s dužnicima drže pozitivnih zakona i pravomoćne presude, bez pozivanja na tzv. tumačenje Ministarstva financija od 14. siječnja 2014', rečeno je. Udruga Franak pozvala je sve oštećene dužnike da tuže banke nadležnom Prekršajnom sudu.

 

Evo kako do predloška Udruge Franak za povrat preplaćenih kamata

Tvrde da bankama prijeti oko 8 milijardi kuna te njihovim predsjednicima Uprava 1 milijarda kuna ukupnih prekršajnih kazni za sve postojeće ugovore u kojima nisu ugovoreni fiksni dijelovi kamate.

'Ništetne promjenjive kamate moraju biti ponovo ugovorene na temelju ekonomskih uvjeta kod isplate kredita', poručili su.

'Ova ideja o nekakvim prekršajnim prijavama je potpuno neosnovana'

Na rečeno na konferenciji osvnuo se Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

'Ovdje se radi o očitoj manipulaciji s javnosti jer presuda u slučaju Franak i Zakon o potrošačkom kreditiranju su dvije potpuno odvojene stvari koje se ne trebaju miješati. Čini se da jedan razlog za to može biti da Udruga traži razlog svog postojanja i prikupljanja članarine jer je pravomoćnom presudom visokog trgovačkog suda u potpunosti završen kolektivni dijalog tužnika i banaka.

E sad idemo reći nekoliko činjenica da možda se razjasni stvar. Banke se nisu pozivale na to tumačenje ministasrtva financija prilikom odgovora na zhatjev za povratom navodno pretplaćenih sredstava. Ministarstvo financija se ni u kojem slučaju nije stavilo na nečiju stranu niti je povuklo to tumačanje, nego je samo naglasilo da je tumačenje neobvezujuće i da nema kao takvo pravnu snagu.

Ministar ima rješenje za prezadužene - EVO koje promjene predlaže!

E sad ono što je izazvalo zabune, da su neke banke koristile to tumačneje prilikom odgovora na zahtjev o budućem postupanju. Znači budući načini izračuna kamatnih stopa. Ali to je potpuno suvišno jer su se banke sukladno članku 11a Zakona o potrošnom kreditiranju od 1.1.2014. sve banke su se uskladile s tim Zakonom. Znači sve ono što se odnosi na buduće postupanje je već riješeno i prestali su na taj način postupati po postojećim, odnosno prethodnim propisima.

A ova ideja o nekakvim prekršajnim prijavama je potpuno neosnovana, a budući da ako bi i nešto takvo i bili prekršaji, to ne bi ništa pomoglo dužnicima nego bi to pomoglo proračunu Republike Hrvatske tako da cijela ta ideja miriši na ucjenu. A sad da li se radi o lažnom uznemiravanju ili namjernom uznemiravanju javnosti, lažnom informiranju ili nadripisarstvu to će vjerojatno neke druge institucije odlučiti o čemu se to zapravo radi', rekao je Bohaček.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene