Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je politički potez'

Mesić protiv molitve za Gotovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Stjepan Mesić komentirao je poziv biskupske komisije Iustitia et pax da iduća tri petka mole i poste 'za pravednu presudu generalima' u Haagu.

Stjepan Mesić je poziv biskupske komisije nazvao 'političkim potezom koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve nema baš nikakve veze'.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

'Obrazloženje da se moli za pravednu presudu sugerira sumnju da presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haaški sud, čime se Crkva (još jednom) svrstava na stranu onih koji se, objektivno gledano, protive kako priznavanju, tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani', stoji u Mesićevom priopćenju.

>> Biskupi pozivaju na post i molitvu za generale

>> Gotovinina poruka iz zatvora

'Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju, indirektno, ali ne manje prozirno i jasno, pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda', nastavlja se u priopćenju.

'Suprotno tezama koje se javnosti podvaljuju kao poslovično kukavičje jaje, suđenja za konkretne ratne zločine nisu suđenja Domovinskom ratu, niti je on njima kriminaliziran. Upravo suprotno: kada bi Hrvatska bezrezervno stala iza svega što se, na hrvatskoj strani, događalo za vrijeme toga rata, prihvatila bi i kao država, i u ime svih svojih građana (pa i goleme većine časnih i poštenih branitelja) kolektivnu odgovornost za djela pojedinaca koji bi time bili amnestirani. Pitam: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto?', rekao je Mesić.

'Svojom izjavom, kao i najavom nove, posebne, izjave dva dana uoči izricanja presude u Den Haagu, Komisija Iustitia et pax dodatno zaoštrava stanje na našoj unutarnje-političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora. Oni koji pozivaju na post i molitve za umirovljene generale prije donošenja presude to savršeno dobro znaju', rekao je Mesić u priopćenju i dodao da je zabrinut za budućnost naše zemlje.

Srakić: Mesić ima pravo iznijeti svoje mišljenje

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marin Srakić na traženje novinara da komentira izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da biskupska komisija Iustitia et pax dovodi u pitanje haaški sud rekao je danas da 'on ima pravo izjaviti svoje mišljenje'.

Srakić je to novinarima izjavio nakon sastanka članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor u Banskim dvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene