441399
441399
441399
441399
441399

U Požegi prisegnuo 17. naraštaj dragovoljnih ročnika

  • , 25.06.2016., 16:45
  • Autor:
  • komentara

U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi u subotu je, na Dan državnosti, svečanu prisegu položio 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ukupno 485 ročnika, od kojih je 50 ročnica, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

 
 
 
 
Prisega na Dan državnosti (Video: Dnevnik Nove TV)
Prisega na Dan državnosti (Video: Dnevnik Nove TV)

Svečanoj prisezi ročnika nazočili su rodbina i prijatelji te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Blaž Beretin, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj o. Jakov Mamić te drugi visoki uzvanici i gosti. Svečanost je uveličala povijesna postrojba 'Trenkovi panduri' iz Požege.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi, izaslanik ministra obrane Tome Medveda, njegov pomoćnik Zoran Piličić naglasio je kako 17. naraštaj ročnika svoje prve vojničke korake započinje u godini kada naše Oružane snage obilježavaju 25. obljetnicu, čime ulaze u stroj Hrvatske vojske koja je u svojoj povijesti ispunila sve svoje domovinske zadaće i svojoj domovini osigurala mir, slobodu i stabilnost.

Zaželio je ročnicima da ih u vojničkom životu vode ista načela koja su omogućila stvaranje jedine Hrvatske, a to su zajedništvo, usmjerenost na svladavanje svih prepreka, domoljublje i pobjednički duh te izrazio vjeru da će oni svojom mladošću i znanjem dati novi impuls, novi prilog daljnjem jačanju obrambenog sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

U svom obraćanju zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je važnost Oružanih snaga čija je uloga da u globaliziranom svijetu punom kriza i izazova budu spremne i sposobne zaštiti hrvatske nacionalne interese i zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu.

'Članstvo Republike Hrvatske u NATO i Europskoj uniji znače dodatna sigurnosna jamstva, ali i obvezu dostizanja i razvoja standarda kojima podižemo vlastite obrambene sposobnosti', istaknuo je general Matanović, izrazivši optimizam zbog interesa mladih, obrazovanih i prespektivnih ljudi da uđu u obrambeni sustav jer su oni, naglasio je, budućnost naših Oružanih snaga.

Istaknuo je da od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. godine stalno raste broj mladića i djevojaka koji završavaju temeljnu vojnu obuku, a do današnjeg naraštaja obuku je završilo gotovo 5.700 ročnika, od kojih je velik broj primljen u profesionalni sastav Oružanih snaga RH, rekao je.

Osmotjedna obuka 17. naraštaja ročnika počela je 10. lipnja u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Nakon prisege, obuku nastavljaju u terenskim uvjetima na vojnom poligonu 'Gašinci'. Tijekom pet tjedana bit će obučavani kroz programska područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, preživljavanja i zaštite na bojištu, a potom će se organizirati i natjecanje za najboljeg ročnika. Temeljna vojna obuka završava 4. kolovoza u Požegi završnim ocjenjivanjem provedene obuke, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se