Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Dan državnosti

U Požegi prisegnuo 17. naraštaj dragovoljnih ročnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi u subotu je, na Dan državnosti, svečanu prisegu položio 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ukupno 485 ročnika, od kojih je 50 ročnica, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Svečanoj prisezi ročnika nazočili su rodbina i prijatelji te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Blaž Beretin, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj o. Jakov Mamić te drugi visoki uzvanici i gosti. Svečanost je uveličala povijesna postrojba 'Trenkovi panduri' iz Požege.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veća naknada Sve je manje ročnika, Banožić ima rješenje: Pogledajte koliko raste naknada za služenje vojnog roka Hrvatska vojska - 2 NA NEODREĐENO Ministarstvo obrane raspisalo veliki natječaj: Pogledajte koja se radna mjesta nude i koji su uvjeti

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi, izaslanik ministra obrane Tome Medveda, njegov pomoćnik Zoran Piličić naglasio je kako 17. naraštaj ročnika svoje prve vojničke korake započinje u godini kada naše Oružane snage obilježavaju 25. obljetnicu, čime ulaze u stroj Hrvatske vojske koja je u svojoj povijesti ispunila sve svoje domovinske zadaće i svojoj domovini osigurala mir, slobodu i stabilnost.

Zaželio je ročnicima da ih u vojničkom životu vode ista načela koja su omogućila stvaranje jedine Hrvatske, a to su zajedništvo, usmjerenost na svladavanje svih prepreka, domoljublje i pobjednički duh te izrazio vjeru da će oni svojom mladošću i znanjem dati novi impuls, novi prilog daljnjem jačanju obrambenog sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

U svom obraćanju zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je važnost Oružanih snaga čija je uloga da u globaliziranom svijetu punom kriza i izazova budu spremne i sposobne zaštiti hrvatske nacionalne interese i zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu.

'Članstvo Republike Hrvatske u NATO i Europskoj uniji znače dodatna sigurnosna jamstva, ali i obvezu dostizanja i razvoja standarda kojima podižemo vlastite obrambene sposobnosti', istaknuo je general Matanović, izrazivši optimizam zbog interesa mladih, obrazovanih i prespektivnih ljudi da uđu u obrambeni sustav jer su oni, naglasio je, budućnost naših Oružanih snaga.

Istaknuo je da od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. godine stalno raste broj mladića i djevojaka koji završavaju temeljnu vojnu obuku, a do današnjeg naraštaja obuku je završilo gotovo 5.700 ročnika, od kojih je velik broj primljen u profesionalni sastav Oružanih snaga RH, rekao je.

Osmotjedna obuka 17. naraštaja ročnika počela je 10. lipnja u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Nakon prisege, obuku nastavljaju u terenskim uvjetima na vojnom poligonu 'Gašinci'. Tijekom pet tjedana bit će obučavani kroz programska područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, preživljavanja i zaštite na bojištu, a potom će se organizirati i natjecanje za najboljeg ročnika. Temeljna vojna obuka završava 4. kolovoza u Požegi završnim ocjenjivanjem provedene obuke, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene