453633
453633
453633
453633
453633

MALI HRVATSKI GRAD DOBIO SVOJU PRVU FONTANU Planova je još, no...

  • , 15.10.2016., 07:17
  • Autor:
  • komentara

Požega od petka ima novi gradski trg. S osam milijuna kuna uređen je prostor ispred požeške katedrale, koji će u večernjim satima mijenjati boje, a građani su prvi put dobili i fontanu.

 
 
 
 
Novi trg u središtu Požege (Video: Dnevnik Nove TV)
Novi trg u središtu Požege (Video: Dnevnik Nove TV)

Druga je to velika investicija u malom gradu koji je ljetos, novcem iz kredita, dobio i bazene. Planova je još, no istodobno, stanovnika je sve manje.

S 32 mlaznice i svjetlima u boji, požeška fontana odmah je postala atrakcija. "Nešto što nam je trebalo, tako da imamo gdje prošetati s djecom, djeca se zbilja vesele fontani", kaže Požežanin Drago.

U uređenje Trga Sv. Terezije Grad je uložio 8 milijuna kuna. "Lijepo je, malo mi je bilo prazno, ali sada kad je vodoskok je super", komentira Marica iz Požege.

Dogovor je postignut i s Požeškom biskupijom. "Da će grad urediti trg, a biskupija svoje institucije koje se nalaze na tome trgu, tako da smo ove godine, evo, pristupili temeljitoj obnovi vanjskog dijela pročelja katedrale Sv. Terezije Avilske", pojasnio je župnik Ivica Žuljević.

Na katedrali su nova brončana vrata, uređen je Župni dvor i otvoren jedinstveni Dijecezanski muzej. Uređeni trg i muzej čine i novu turističku cjelinu, ovdje se mogu pogledati izložbeni primjerci iz 15. stoljeća, poput ove kadionice

Da bi izgradio trg, Grad se zadužio, a planira i druge investicije - novi vrtić, parking i uređenje stare gradske jezgre.

Osnovna škola Antuna Kanižlića svake godine upiše jedan razred manje. Od prijeratnih 1100 učenika, danas ih je tek polovina. "Emigracija je glavni problem i to se onda odnosi i na egzistenciju mladih učitelja ovdje koji gube poslove", kaže ravnateljica škole Marija Samardžija.

Gradonačelnik najavljuje oživljavanje gospodarstva, jer ne bude li posla, na novim trgovima neće se imati tko okupljati.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se