Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradska atrakcija

MALI HRVATSKI GRAD DOBIO SVOJU PRVU FONTANU Planova je još, no...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požega od petka ima novi gradski trg. S osam milijuna kuna uređen je prostor ispred požeške katedrale, koji će u večernjim satima mijenjati boje, a građani su prvi put dobili i fontanu.

Druga je to velika investicija u malom gradu koji je ljetos, novcem iz kredita, dobio i bazene. Planova je još, no istodobno, stanovnika je sve manje.

Pročitajte i ovo Novi investitori u Osijeku - 5 zapošljavaju od inženjera do tehničara Stižu novi strani investitori u Osijek: "Ovo je naš prvi korak izvan Njemačke" Ilustracija Očevid u tijeku U prometnoj nesreći kod Požege ozlijeđene dvije osobe, prevezene su u bolnicu

S 32 mlaznice i svjetlima u boji, požeška fontana odmah je postala atrakcija. "Nešto što nam je trebalo, tako da imamo gdje prošetati s djecom, djeca se zbilja vesele fontani", kaže Požežanin Drago.

U uređenje Trga Sv. Terezije Grad je uložio 8 milijuna kuna. "Lijepo je, malo mi je bilo prazno, ali sada kad je vodoskok je super", komentira Marica iz Požege.

Dogovor je postignut i s Požeškom biskupijom. "Da će grad urediti trg, a biskupija svoje institucije koje se nalaze na tome trgu, tako da smo ove godine, evo, pristupili temeljitoj obnovi vanjskog dijela pročelja katedrale Sv. Terezije Avilske", pojasnio je župnik Ivica Žuljević.

Na katedrali su nova brončana vrata, uređen je Župni dvor i otvoren jedinstveni Dijecezanski muzej. Uređeni trg i muzej čine i novu turističku cjelinu, ovdje se mogu pogledati izložbeni primjerci iz 15. stoljeća, poput ove kadionice

Da bi izgradio trg, Grad se zadužio, a planira i druge investicije - novi vrtić, parking i uređenje stare gradske jezgre.

Osnovna škola Antuna Kanižlića svake godine upiše jedan razred manje. Od prijeratnih 1100 učenika, danas ih je tek polovina. "Emigracija je glavni problem i to se onda odnosi i na egzistenciju mladih učitelja ovdje koji gube poslove", kaže ravnateljica škole Marija Samardžija.

Gradonačelnik najavljuje oživljavanje gospodarstva, jer ne bude li posla, na novim trgovima neće se imati tko okupljati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene