Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestala bura

Lokaliziran požar u Okrugu Gornjem, još gori u Slatini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na otoku Čiovu kod Okruga Gornjeg tijekom noći je lokaliziran, a vatra kod Slatine još uvijek nije pod nadzorom. 'Kako je bura prestala, odnosno ne puše više nikakav vjetar, nadamo se na da će uskoro požar u potpunosti biti ugašen', rekao je voditelj smjene Vatrogasno operatvnog središa Divulje.

Tijekom noći požar u Okrugu Donjeg gasilo je 18 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila, a vatru s Slatini gasila su 53 vatrogasca potpomognuta s 12 vozila. Većina vatrogasaca jutros otišla je kućama, na požarištima su ostali samo dežurni. Još uvijek nema podataka koliko je šume i raslinja izgorjelo u pžarima. 

Pročitajte i ovo Marin Buble, Zapovjednik vatrogasne operativne zone Trogir Nakon velikog napora vatrogasaca Vatrogasni zapovjednik otkrio kakvo je stanje na Čiovu, ali i upozorio na dva velika problema Uhićeni radnici na Čiovu - 3 Buktinja na otoku Vjeruje se da ova snimka pokazuje trenutak izbijanja požara na Čiovu: "Normalna osoba to ne može napraviti." Stručnjak pojašnjava kako djeluju piromani

Podsjetimo, protekla dva dana vatrogasci na otoku Čiovu imali su pune ruke posla. Posao im je otežavala bura koja je rasplamsavala vatru. Nakon prvog stavljanja požara pod kontrolu s požarišta su povučena 4 kanadera, dva air traktora i dva helikoptera. No nedugo nakon toga na požarištu u Slatinama vatra se ponovno razbuktala. U pomoć vatrogascima tada su ponovno pozvana dva kanadera i dva air traktora.

Nekoliko požara na dvije strane otoka

U požarima koji su buknuli sinoć, u razmaku od oko tri sata, kod Slatine je zahvaćeno gotovo 200 hektara makije, niskog raslinja i borove šume, a kod Okruga Donjeg 75 hektara niskog raslinja i borove šume. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Felicio Parčina rekao je kako nema ozlijeđenih te da požar nije oštetio kuće.

Nekoliko požara na Čiovu koju su izbili tijekom noći gasilo je 250 vatrogasaca uz pomoć dva helikoptera, četiri kanadera i 48 vozila. U gašenju požara sudjeluju pripadnici iz JVP Split i Imotski, DVD-a Slatine, Trogir, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin, Marina, Žrnovnica, Podstrana, Klis, Omiš, Zagora, Imotski, Vranjic, Vrgorac, Sinj, Split, Zadvarje, Zagvozd, Imotski, Dugopolje, Muć i Makarska te pripadnici Državne intervencijske postrojbe Divulje, Šibenik i Zadar. Dojavu o požaru kod Slatina zaprimila je Javna vatrogasna postrojba grada Splita u 01.44 sati, a za požar kod mjesta Okruga Donjeg DVD Trogir u 04:40 sati.

Sumnja se da su požari podmetnuti

U Slatinama je preknoćas i jučer tijekom jutra gorjelo na pet mjesta, a u međuvremenu je požar buknuo i na drugoj strani otoka, u Okrugu Donjem. Gasiteljima je problem vjetar, a kako je potvrdio zapovjednik splitskog JVP-a Felicijo Parčina vatra je buknula na različitim lokalitetima, uz prometnicu i svaki je požar odvojen po kilometar. 'Gledajući to, možemo reći da je uzrok ovoga velikog šumskog požara isključivo ljudski faktor', rekao je Parčina. U obilasku požarišta bili su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dami Trut i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tomislav Vuko. (I.D. / Hina)

Amatreska snimka požara:

 

Vjerujete li da su požari na Čiovu podmetnuti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene