Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADLJUDSKI NAPORI VATROGASACA

Novi požar na šibenskom području: Ugrožene kuće u blizini Drniša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi požar na šibenskom području izbio je između Drniša i Oklaja. Sve raspoložive snage su na terenu, a vatra je i nadomak naseljenog područja.

Oko 21:34 sata zbog požara na potezu Oklaj-Drniš za promet je zatvorena županijska cesta 6055. Kako doznajemo od reportera Dnevnika Nove TV, Šime Vičevića, požar prijetizaselcima između Oklaja i Drniša, no zasad nema potvrde da su ugrožene kuće.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Fronta je dosta široka, kaže Vičević, no zbog tog požara lokalno stanovništvo ostalo je bez struje.

Kanaderi su prestali nadlijetati opožareno područje oko 20 sati, a vatrogasci gase i taj požar.

Gašenje požara koji je jučer buknuo u zaleđu Vodica otežava istočnjak koji je počeo puhati tijekom noći, doznajemo od Darka Dukića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije, koji je još sinoć za Novu TV najavio da ih čeka teška noć.

Zapovjednik Dukić za DNEVNIK.hr navodi da se požar okrenuo u smjeru mjesta Zaton. "Vatra je došla na stotinjak metara od kuća, ali sada se taj dio žarišta drži pod kontrolom i nema opasnosti", navodi zapovjednik.

Čim je svanulo, u pomoć gasiteljima stigle su i zračne snage – tri kanadera i dva air tractora. Tijekom noći vatrogascima su u obuzdavanju požara pomagali vojnici, koji su popodne stigli na požarište. U obilasku je jučer bio i ministar obrane Damir Krstičević

Reporter Nove TV Šime Vičević javio se s terena i potvrdio da kuće nisu ugrožene, ali još ima otvorenog plamena i dima. Požar još nije lokaliziran, a očekuje se da tijekom dana bude stavljen pod kontrolu. Štete se tek trebaju procijeniti, ali već je sada vidljivo da je stradalo dosta maslinika, vinograda i smokava

"Bilo je ovdje problema i tijekom noći, vatra se širila na dvije strane. Kuće u ovom trenutku nisu ugrožene, ali požar i dalje plamti. Izgorjelo je skoro 300 hektara, a lokalni stanovnici izrazili su sumnju da je vatra podmetnuta, što su posumnjali i vatrogasni zapovjednici, jer na ovom područu zadnjih dana gori doslovno svakodnevno", kazao je Vičević.

Istaknuo je i kako je razgovarao s jednim mještaninom, kojem je izgorjelo 40 stabala maslina i dio vinograda i koji mu je kazao kako će mu trebati čak pet godina da to obnovi.

"Kanaderi aktivno lete, a vojska je na rubu požarišta i pomaže vatrogascima. Kad kanaderi obave nalete, ući će svi u požarište", javio je Vičević.

"Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji. 

Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji upućena dva Airtractora.

Zbog vatrene ugroze ovih naselja, ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića", navedeno je u jutrošnjem priopćenju MORH-a.

Požari kod Rogoznice i Šestanovca, koji su također buknuli jučer, u međuvremenu su stavljeni pod kontrolu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene