Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strahuju za domaće sjeme

Povrtlari: Unificirano sjeme je 'smrt' za autohtone sorte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog koji uskoro ide na razmatranje Europskoj komisiji digao je na noge udruge i inicijative koje se bave sjemenjem. Riječ je o tome da bi se poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisalo obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja. To bi, pribojavaju se mnogi, značilo smrt za stare autohtone sorte koje bi teško dobile dozvolu.

Vrijeme je kupnje sadnica. Proizvođači sjeme uredno nabavljaju u sjemenarama, ali kažu: ponuda je tamo većinom uvozna. 'Evo uvoz iz Italije, ali sve se kupi u sjemenari i uredno se prodaje, jedino što nema kupit u sjemenari je raštika', kazala je Mirjana Antonijević, proizvođač sadnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Matilda, naprotiv, kaže da za svoj bob sama ostavlja sjeme. 'Pa bolje je, ljepše, kvalitetnije i ukusniji je bob, ima talijana sa većim zrnom, ali ovo je naše domaće malo sjeme', kazala je. No, takvog sjemena nema puno. Profesor Ivan Kolan s Agronomskog fakulteta upozorava da se Hrvatska od izvoznika sjemena pretvorila u uvoznika. 'Što se tiče sjemenarstva i rasadničarstva, znači uvozimo skoro pedeset posto nekih vrsta, a nekih vrsta kao što je povrće i voće ima skoro sto posto', kazao je .

>> Seljaci na mukama: Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva

Mnogi u Europi strahuju da će domaće sjeme biti zabranjeno, ako Europska komisija pa nakon nje i Parlament prihvati prijedloge da se smije koristiti samo unificirano sjeme. 'Vjerujem da ipak neće doći do toga, a ako bi došlo slučajno i još uz podizanje ruku naših dvanaest zastupnika u europskom parlamentu, njima bi trebalo zabraniti dolazak u Hrvatsku', dodao je profesor Kolar.

U ministarstvu poljoprivrede kažu da straha nema. 'Iz naših saznanja ništa ne stupa na snagu, nego uglavnom se radi o nekim primjedbama, odnosno nekim revizijama dosadašnjih tržišnih pravilnika o trženju sjemena i drugih stvari vezanih za sjeme', kazao je Ivica Delić iz ministarstva poljoprivrede.

Ističu kako Europa potiče upravo autohtone sorte. 'Sada ide od 2014. godine Paket ruralnog razvoja gdje će biti popis sorata koji će se moći prijaviti njihovi utrživači, ujedno će se priznati i kao čuvane sorte i kako već ide naknade i poticaji europske komisije', dodao je Delić. Za očuvanje autohtonog sjemenja najvažnije je da proizvođači pronađu za njega interes.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene