Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rohatinski premijerki Kosor

'Ne Ljubljanskoj banci dok ne vrati novac hrvatskim štedišama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski na ulasku u Banske dvore bio je prilično jasan: odlučno 'Ne' Ljubljanskoj banci dok ne vrati novac hrvatskim štedišama.

Je li se taj stav promijenio nakon razgovora s premijerkom? Kad je guverner u pitanju to bilo teško očekivati jer je u pitanju čovjek koji ima jasne i vrlo argumentirane stavove koje ne mijenja po volji politike. Više od 130 tisuća Hrvata ostalo je bez svoje Ušteđevine. Ljubljanska banka nikad im nije vratila novac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prebacivanje duga na RH? 'Možda će naši praunuci dobiti štednju Ljubljanske banke' Slika nije dostupna Slovenski tisak 'Nije tajna da Pahorova vlada podržava Kosoričinu'

'Ne vjerujem u povrat novca jer predugo se to oteglo i politika je tu umIješala svoje prste, tako da ne vjerujem da se tu može nešto bitno napraviti', rekao je jedan štediša. I sada bi ta ista banka, pod imenom Nova ljubljanska banka, ponovno htjela poslovati u Hrvatskoj.

>> Rohatinski: Stav o Ljubljanskoj banci je nepromijenjen

'Apsolutno ne podržavam taj dio priče jer bili su nekorektni prema svim štedišama, kako u Bosni, tako i u Hrvatskoj', dodaje štediša. Popusti li se Slovencima, bit će to debakl Hrvatske, tvrdi pravni zastupnik dijela štediša Božidar Vukasović. Povelja Europske unije o slobodnom protoku kapitala, na koju se pozivaju Slovenci, nije dovoljan razlog za povratak Ljubljanske banke.

'Jer Nova Ljubljanska banka je osnovana sa kapitalom štediša Hrvatske i to sa 300 milijuna maraka koliko je bilo na štednim knjižicama hrvatskih štediša. Slovenska Vlada već godinama krši Povelju Europske unije jer koči isplatu štednje našeg kapitala iz Slovenije. Danas je već dug minimum 800 milijuna eura', kaže Vukasović.

'Ako rješe problem mogu na tržište'

Ljubljanska banka bit će jedna od tema sastanka Kosor - Pahor u subotu na Bohinju. To je razlog što se u cijelu priču uključio i guverner Rohotinski. 'Novoj Ljubljanskoj banci otvara vrata za rad u Hrvatskoj samo rješenje problema stare devizne štednje', kaže Rohatinski koji neće popustiti. Sad Kosor i Pahor moraju naći rješenje.

Slovenija predlaže posredovanje Banke za međunarodna poravnanja u Baselu. Prvo posredovanje je propalo, žele probati još jednom. I hrvatska i slovenska strana ne isključuju ni bilateralno rješenje. U isto vrijeme dok je premijerka razgovarala s guvernerom, slovenski premijer Borut Pahor izjavio je kako je uvjeren da će se stvar riješiti pozitivno po Slovence.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene