Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska banka pozvala na rezove

Povlaštene mirovine Hrvate stoje 7 milijardi kuna godišnje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska mora uštedjeti više nego što potroši grad Zagreb u godinu dana. Ako može, i još malo više. Svjetska banka novoj Vladi zato preporučuje - krenite s rezanjem povlaštenih mirovina kojih u Hrvatskoj ima gotovo 180.000.

Nikola Mak u saborske je klupe sjeo s 69 godina i 40 godina radnog staža. Danas je u saborskoj mirovini. 'Ako ima osnova i ako će se ući u reviziju svih povlaštenih mirovina, onda treba i te mirovine svesti u granice kao i sve druge', smatra bivši saborski zastupnik.

Pročitajte i ovo Ivica Marušić, HVIDRA - 1 Rastu povlaštene mirovine HDZ razveselio branitelje, ali veterani imaju par zamjerki: ''Nismo baš sretni... Tko zna tko će od nas to dočekati'' Sjednica Vlade - 2 odluka vlade Povećavaju se povlaštene mirovine, prima ih više od 90.000 ljudi

Saborskih mirovina ima 542. Prosječno iznose 8.906 kuna. 156 članova Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti pak prima 7.930 kuna. Pod škarama nove vlade te bi se mirovine trebale naći prve, barem tako smatra Svjetska banka. No, akademici ne misle da Hrvatska treba plesati kako svira Svjetska banka.

''Zar će taj mirovinski dodatak za otprilike stotinu akademika spasiti hrvatski financijski sustav? Ma molim vas, nemojte me razveseljavati', reagirao je akademik Pavle Rudan, tajnik HAZU-a.

Najbrojnije su mirovine branitelja, sudionika NOB-a i djelatnika MUP-a i ministarstva pravosuđa na određenim poslovima. Povlaštene mirovine proračun na godinu stoje 7 milijardi kuna. A hoće li ih dirati, novi ministar financija za sada - ne otkriva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene