Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandića pozvali da zaustavi devastaciju

Povjesničari umjetnosti uz Zrinku Paladino: Hrabro i uz rizik po vlastitu karijeru pokazala je put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) podržalo je u ponedjeljak zamjenicu pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba Zrinku Paladino koja je otkrila mehanizam izdavanja dozvola za postavljenje objekta nadstrešnice na Preradovićevu trgu, a zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pozvalo da zaustavi neprimjereno i prekomjerno komercijalno eksploatiranje spomeničke sredine.

Podsjećajući da godinama prati i javno prosvjeduje protiv komercijalne eksploatacije javnih prostora s atributom kulturnog dobra, osobito Jelačićeva i Preradovićeva trga te trgova-parkova u sklopu urbanističko-arhitektonske cjeline Lenucijeve potkove, DPUH u pismu podrške upozorava da se "spomenička sredina rabi kao sirovina i kulisa za ugostiteljstvo i industriju zabave, javni prostori u središtu grada pretvaraju u permanentno sajmište, a stalni ili privremeni objekti narušavaju njihov povijesni, estetski i simbolički integritet".

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Slika nije dostupna PREOKRET NA CVJETNOM OGLASIO SE I HORVATINČIĆ Bandić ustvrdio: "Sutra navečer terase više neće biti!"

"Sa zabrinutošću i negodovanjem utvrđujemo sustavno devastiranje javnih prostora u povijesnoj jezgri Zagreba, što svjedoči da se ne poštuju zakonske obveze koje zahtijeva visoko zaštićeno kulturno dobro. Svjedočenje Zrinke Paladino jasno je javnosti dalo na znanje da Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode nije osiguran autonoman rad u skladu s njegovom misijom, te da je u slučaju postavljanja ugostiteljskog objekta na javnoj površini Preradovićeva trga bio podvrgnut pritiscima", poručuju iz DPUH-a.

"Iz cijele geneze gradnje Hoto-centra Cvjetno i njegove podzemne garaže, kojom je devastirana Varšavska ulica, poznato je da se takva praksa sustavno provodila. Nadležne službe (gradski uredi) davali su legitimitet zahvatima iza kojih stoji volja investitora i odluka najvišeg nositelja gradske vlasti", dodaje se u pismu.

DPUH smatra apsurdnim što "upravo gradonačelnik Milan Bandić zahtijeva istragu zahvata na Preradovićevu trgu, i to dan nakon što je izjavio da objekt nadstrešnice zadovoljava sve arhitektonske, estetske i urbanističke kriterije".

Neopravdano je, dodaju iz Društva, svaljivati bilo kakvu krivnju na one koji poslušno izvršavaju naredbe, a još gore prijetiti njihovom smjenom.

DPUH poziva gradonačelnika da umjesto toga "temeljito preispita odnos prema spomeničkoj sredini, točnije, da zaustavi njezino neprimjereno, prekomjerno komercijalno eksploatiranje i okrene se njezinoj stvarnoj obnovi".

"Identitet Zagreba kao hrvatske i europske metropole zasniva se u prvom redu na jedinstvenosti njegove urbane i kulturne baštine, a ne na sajamsko-zabavnim manifestacijama. Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba treba osigurati da stručno i samostalno obavlja svoj posao, a ne da daje legitimnost proizvoljnim i subjektivnim idejama. Hrabro i uz rizik po vlastitu karijeru put je pokazala dr. sc. Zrinka Paladino", ističe se u pismu DPUH-a koje potpisuje predsjednik Zvonko Maković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene