442220
442220
442220
442220
442220

Povjerenstvo za sukob interesa objavilo obrazloženje odluke o Tomislavu Karamarku

  • , 04.07.2016., 12:30
  • Autor:
  • komentara

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je na svojim internetskim stranicama odluku s punim obrazloženjem o sukobu interesa Tomislava karamarka, bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg prvog podpredsjednika Vlade.

 
 
 
 
Objavljena odluka Povjerenstva (Video: Dnevnik Nove TV)
Objavljena odluka Povjerenstva (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Tomislava Karamarka i afere "Konzultantica" donesena još 15. lipnja, Povjerenstvo je odluku objavilo na svojim stranicama tek 1. srpnja, uz puno obrazloženje na 21 stanici.

Povjerenstvo je zaključilo da je Tomislav Karamarko iznošenjem stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenjeRepublike Hrvatske iz arbitražnih postupaka, koji se vode između Republike Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, bio u sukobu interesa prema članku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Isto tako, Povjerenstvo je zaključilo da su na Karamarkovu nepristranost u obnašavnju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade te sudjelovanje u donošenju odluka vezanima za arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a, kao i odluka vezanih za Inu, mogli utjecati osobni i poslovni odnosi između Karamarka i savjetnika MOL-a Josipa Petrovića.

Povjerenstvo propustom smatra to što Karamarko nije jasno dao do znanja da je prije stupanja na dužnost u Vladi bio u poslovnim odnosima s Petrovićem, koji je putem tvrtke Petrius savjetovanje d.o.o. obavljao niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Istaknuto je posebice pitanje novinara Karamarku o pojašnjenju njegovog odnosa s Petrovićem, što Povjerenstvo smatra suprotnim s obvezom Karamarka o očuvanju vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana, te svjesnom, odgovornom i nepristranom obnašanju dužnosti u Vladi.

Čitav dokument s odlukom i opsežnim obrazloženjem pročitajte OVDJE.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se