Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez sankcija za Omejec

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Martine Dalić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je o slučajevima Jasne Omejec, Martine Dalić, Miroslava Šeparovića i Davorina Mlakara.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je o predmetu koji se tiče dužnosnice Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske do 6. lipnja 2016.

Pročitajte i ovo Sabor Tajno glasanje Sabor izabrao novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković Slika nije dostupna SUKOB INTERESA Tko će biti novi šef tijela koje je Plenkoviću i Milanoviću dizalo tlak, a Karamarka koštalo odlaska iz politike?

"Dužnosnica ističe da je joj je pravo na naknadu nakon obnašanja dužnosti bilo priznato temeljem Zakona iz 2009. koji je bio na snazi i kad je počela obnašati dužnost Predsjednice Ustavnog suda u prvom i drugom mandatu", kazala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

"Tumačimo da u slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Predlažemo stoga da se obustavi isplata dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna", kazala je Orešković.

Omejec bez sankcija

Ipak, umjesto predložene kazne, Omejec neće biti izrečena sankcija jer je prošlo više od 12 mjeseci.

"Dužnosnica Jasna Omejec počinila je povredu odredbi Zakona. Primala je naknadu plaće, a imala je sklopljen sporazum za povrataka na rad. Odlučeno je da joj se neće izreći sankcija jer je prošlo više od 12 mjeseci, ali će podatke proslijediti Državnom odvjetništvu radi mogućeg stjecanja bez osnove", kažu u Povjerenstvu.

Podsjetimo, Omejec je anonimno prijavljena Povjerenstvu zbog sumnje da je koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Postupak je pokrenut jer je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti. Bivša predsjednica Ustavnog suda iskoristila je mogućnost "6 + 6" ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

Pokreće se postupak protiv Dalić

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić jer u imovinskoj kartici nije prijavila bonus od 168 tisuća kuna koji je njezinom suprugu  u Ini isplaćen 2016. U tom će se postupku tek utvrditi je li Dalić u sukobu interesa.

"Postupak se pokreće jer Dalić nije opravdala nesklad podataka u kartici i u postupku", kažu u Povjerenstvu.

"S obzirom da je moj suprug zaposlen u trgovačkom društvu i dužan je poštovati također pitanja poslovne tajne tog društva, nažalost nisam još primila odgovor Povjerenstva pa ne mogu detaljnije reći što i kako učiniti", kaže ministrica Dalić.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv suca Ustavnog suda Davorina Mlakara na osnovu anonimne prijave, u kojoj ga se sumnjičilo da je u intervjuu za tjednik "Globus" namjerno prešutio neke povezane financijske interese kroz poslovanje njegove konzultantske tvrtka tijekom 2007.

Kako je Zakon o sprječavanju sukoba interesa na snagu stupio 2011. godine, a prijava se odnosi na 2007. godinu, Povjerenstvo nije nadležno pokrenuti postupak niti je tada Mlakar obnašao javnu dužnost, rečeno je na sjednici.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića jer nije povrijedio Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo smatra da Šeparović u izvješću o imovinskom stanju nije morao navesti članstvo svoje supruge Ljerke Šeparović i vrijednost njezina udjela u odvjetničkom društvu "Šeparović, Špehar i Gavranić".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene