Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprug u upravi Ine

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Martine Dalić zbog potencijalnog sukoba interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo je o slučajevima Martine Dalić, Zorana Milanovića, Arsena Bauka i Milana Bandića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, čiji je suprug član Uprave Ine.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Postupak je pokrenut i protiv Zorana Milanovića koji je član uprave svoje tvrtke. Povjerenstvo je potvrdilo ocjenu kako je Milan Bandić bio u sukobu interesa dok je uz gradonačelničku plaću istovremeno primao i naknadu kao čelnik Turističke zajednice grada Zagreba.

"Dalić nije primjereno upravljala situacijom potencijalnog sukoba interesa"

"Martina Dalić dosad nije pokazala da bi privatni interes svog supruga stavila iznad nacionalnog. U tim situacijama treba odvojiti javni od privatnog interesa. U situacijama u kojima postoji privatni interes, pravovremeno se trebaju poduzeti radnje kojima se otklanja sumnja da je dužnosnik u njima sudjelovao. Dužnosnica je izjavljivala da će se izuzimati iz odluka koje se tiču personalnih pitanja supruga, no ona ispred Vlade vodi slučaj otkupa MOL-ovih dionica Ine. Prijedlog odluke je da postoji privatni interes u situaciji kad se donose odluke o Ini te bi se mogao zaključiti sukob interesa. Činjenica da je suprug ministrice Dalić član uprave Ine predstavlja potencijalni sukob interesa", kazala je članica Povjerenstva i dodala kako Dalić nije primjereno upravljala situacijom potencijalnog sukoba interesa.

"Sukob interesa nije realiziran, no postoji potencijalni sukob interesa kao i opasnost da on u bilo kojem trenutku postane stvaran. Postoji privatan interes i on je financijske prirode", kazala je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Nakon izlaganja i rasprave Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju Martine Dalić.

Pokrenut i postupak protiv Milanovića

Na dnevnom redu je o odluka o bivšem predsjedniku SDP-a i aktualnom saborskom zastupniku Zoranu Milanoviću.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istraživalo je poslove koje su ured premijera i ministarstva za vrijeme vlade Zorana Milanovića sklapala s tvrtkom Intergrafik njegova prijatelja Igora Kneževića te je li mu pritom pogodovao. Upitna je bila nabavka posjetnica, kemijskih olovaka s gravurom i memoranduma za premijerov ured.

Dalija Orešković predložila je povjerenstvu da se postupak ne pokrene jer iz podataka ne proizlazi da je došlo do sukoba interesa.

Odlučivalo se i o slučaju Milanovićeve konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory, koja je upisana u sudski registar kao društvo s ograničenom odgovornošću kojem je jedini predmet poslovanja savjetovanje u vezi s upravljanjem.

Orešković je predložila da se u tom slučaju pokrene postupak. Nakon zatvorenog dijela sjednice, Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milanovića koji je član uprave svoje tvrtke.

U slučaju Arsena Bauka i prijave kako je dok je bio ministar, odvjetniku Tihomiru Rubeši, ocu njegove izvanbračne partnerice sređivao atraktivne slučajeve za zastupanje, Povjerenstvo predlaže da se ne pokrene postupak.

"Bandić bio u sukobu interesa"

U slučaju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Povjerenstvo je potvrdilo ocjenu kako je on bio u sukobu interesa dok je za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačlnika primao i naknadu kao čelnik Turističke zajednice grada Zagreba. 

Podsjetimo, Povjerenstvo je Bandiću izreklo kaznu od 15.000 kn, ali on se žalio Upravnom sudu, koji je u prosincu lani ukinuo odluku Povjerenstva i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene