Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerit će se vrijede li Sanaderove slike više

Bivši premijer branit će se da je slike dobio na dar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader odlučio je braniti podrijetlo privremeno oduzete kolekcije stotinjak umjetničkih djela.

Više izvora bliskih Sanaderu tvrdi da su mu slike darovali brojni dužnosnici. Jedan od njih je i, sada bivši ministar kulture, Božo Biškupić. Iako je sa Sanaderom dijelio umjetničku strast, nije mu ih osobno birao i savjetovao ga, već darivao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnica Novak poručila VIDEO: 'Obitelj Sanader već je doista uznemirena ovim postupkom' Slika nije dostupna Blokirana kuća u Kozarčevoj Policija pomno prati 'promet' oko kuće Sanaderovih

>> Presedan: Dokaže li mu se krivica, Sanaderove slike idu 'na bubanj'

Svaki čovjek ima svoj ukus. Osim toga i njegova supruga je povjesničarka umjetnosti, a ono što sam radi rođendana i drugih blagdana poklonio premijeru tos u slike suvremenih autora iz moje zbirke, koje sam ja poklonio', rekao je Biškupić.

Neke od oduzetih slika, u vrijeme njegova mandata, stizale su i od stranačkih prijatelja, pa i drugih dužnosnika. Ovisno o prilici.  Na taj su mu se način, kaže naš izvor, mnogi nerijetko pokušavali i 'dodvoriti'.

Darovane umjetnine trebalo je prijaviti Povjerenstvu

No, ako su mu ministri, pa i stranački prijatelji, kao bivšem premijeru zaista darovali neke od zaplijenjenih umjetnina to je trebao prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa.

Na to ga obvezuje i zakon. Vrijednost darova, koju državni dužnosnici smiju primiti, ne bi smjela biti veća od 500 kuna. No, to se ograničenje ne odnosi i na članove njegove obitelji.

'Ako su dobili poklone u raznoraznim državničkim i protokolarnim posjetama, onda potpadaju pod sankcije ovog Zakona', rekao je rekao je Mate Kačan, predsjednik Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Stvarnu kolekcijsku vrijednost umjetnina i prigode u kojima su darovane tek treba utvrditi.

'Povjerenstvo je poslalo dopis i upit nadležnom državnom organu, da se očituje da li te oduzete slike doista vrijede više od 1,5 milijuna kuna. Nekakva razumna sumnja u netočnost podataka u imovinskoj kartici postoji, a mi ćemo to utvrditi na način na koji budemo mogli', rekao je Kačan.

Biškupić: Vidio sam dio njegovih slika

Koji su bili namijenjeni njemu, a koji iz kolekcije oduzetih umjetničkih djela obitelji, i u istrazi će se utvrđivati. Iako znalac, Božo Biškupić kaže, nije 'zabadao nos' u sve što je vidio u Kozarčevoj.

'Kada sam bio u gostima kod premijera Sanadera vidio sam dio njegovih slika, ono što je bilo u sobi u kojoj su gosti svraćali. Drugo nisam pregledavao', rekao je Biškupić. Tko mu je od ljubitelja umjetnosti i što sve 'darovao', svih imena Sanader se možda prisjeti u razgovoru sa svojim hrvatskim odvjetnikom. Namjerava ga posjetiti u salzburškom pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene