Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada odlučila

Povjerenstva za praćenje privatizacije brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada danas osnovala posebna povjerenstva za praćenje postupka prodaje većinskih paketa dionica u tri brodogradilišta - riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split i Brodotrogiru.

Natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta završen je jučer i pristigle su četiri ponude za tri brodogradilišta, a daljnju provedbu postupka pratit će posebna povjerenstva u kojemu su i predstavnici Vlade, sindikata i uprava brodogradilišta, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatizacijski proces Popijač razgovarao s povjerenikom Almuniom o privatizaciji brodogradlišta Slika nije dostupna Nada se ne i budućnost Popijač o brodogradilištima: Građani će morati plaćati prošlost

'To je sasvim sigurno korak naprijed', ocijenila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjećajući kako se nakon neuspjelog prvog kruga privatizacije ustrajno i naporno radilo i išlo u drugi krug. Puno se radilo i razgovaralo i sa sindikatima i upravama brodogradilišta, kazala je Kosor zahvaljujući sindikatima na razumijevanju, konstruktivnoj potpori i aktivnoj pomoći. To očekujemo i dalje. Ima još puno posla, kazala je Kosor. 'Još smo na početku druge faze ovog posla, u samoj završnici. U ovom trenutku mislim da možemo biti zadovoljni', rekla je Kosor.

Istaknula je kako su za brodogradilišta za koja nisu stigle ponude napravljeni planovi B ili C i kako će se i u tom ići dalje u suradnji s upravama i sindikatima. 'U konačnici, jednog dana vjerujem da ćemo moći reći da je brodogradnja jedna od perjanica gospodarstva', naglasila je Kosor. Ministar gospodarstva Đuro Popijač objasnio je da će povjerenstva, nakon HFP-ove formalne provjere ponuda, razmotriti pristigle ponude te sudjelovati u kreiranju ugovora i svim drugim postupcima bitnim za kvalitetnu evaluaciju ponuda. Podsjetio je da je najvažnije i za same ponude prijedlog programa restrukturiranja koji su ponuđači bili dužni ponuditi.

Popijač je također naglasio kako će ključnu ulogu pritom imati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja će, po kriterijima EU, sudjelovati u analizi održivosti tih programa restrukturiranja. Nakon ocjene povjerenstva i Agencije, Ministarstvo gospodarstva će Vladi predložiti odluku o prihvaćanju ili odbacivanju pojedinih ponuda, kazao je Popijač. U sva tri povjerenstva su dva predstavnika Vlade - Ruđer Friganović i Krešimir Dragić, po dva ili tri predstavnika sindikata iz svakog brodogradilišta, po jedan predstavnik uprave brodogradilišta, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda i Hrvatskog fonda za privatizaciju te u sva tri Marijana Liszt kao nezavisni pravni savjetnik imenovan od strane Ministarstva gospodarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene