Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pustili duha iz boce

'Povijesni udžbenici trovali mlade generacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okrugli stol 'Antifašistička Hrvatska (1941.-1945.) u srednjoškolskim i osnovnoškolskim udžbenicima povijesti', koji se održava u Zagrebu u organizaciji Savjeta antifašista Republike Hrvatske, okupio je članove toga savjeta i brojne povjesničare, a među govornicima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić rekao je da smo 'početkom 90-ih godina prošloga stoljeća 'pustili duha iz boce' smatrajući da će nekritički pristup ustaštvu i demoniziranje antifašizma biti najbolji način za homogeniziranje Hrvata u raskidu s Jugoslavijom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolege glumci o Mesiću sve najbolje Zašto bi netko Mesiću spočitavao frizuru? Slika nije dostupna 'Oštetio ugledu Hrvatrskoj0 NDH podnijeli prijavu protiv Mesića

Ali, dodao je, 'povijesno nas iskustvo uči da nikada nikome nije uspjelo nijednoga od tako oslobođenih duhova vratiti u poslovičnu bocu'.

Povijesni udžbenici imali uz politiku najpogubniju ulogu u trovanju mlade generacije Stjepan Mesić Stajalište predsjednika Mesića je da dijete koje danas ide u školu mora dobiti punu i potpunu informaciju o svemu, što je ilustrirao primjerom događaja na Bleiburgu. Istaknuo je da, kada se govori o Bleiburgu, ne smije propustiti upozoriti ne samo na taj zločin nego i na zločinačku prirodu ustaškoga režima koje je svoje ostvarenje našla u logorima poput Jasenovca, Gradiške, Jadovnoga, odnosno da treba upozoriti na ono što je prethodilo Bleiburgu.

Istaknuo je da samo demokratska, civilizirana, antifašistička Hrvatska suočena sa svojom prošlošću, ali i oslobođena njezinih okova te sposobna na suočavanje s punom istinom ima šanse za budućnost u ujedinjenoj Europi te da ne smijemo i nećemo dopustiti da pogrešno usmjerene mlade generacije neće biti sposobne za život u ujedinjenoj Europi.

Povjesničar akademik Petar Strčić ocijenio je pak da su današnji udžbenici povijesti dosadni pa je učenicima i povijest dosadna.

I dok se do 90-ih godina u udžbenicima pretjerivalo s tzv. komunizmom, nakon toga se počelo pretjerivati s tzv. hrvatskim nacionalizmom, rekao je Strčić. Potpuna neupućenost učenika s nekim povijesnim činjenicama je pak konstanta u hrvatskim udžbenicima, upozorio je, navodeći neke primjere iz starije i novije povijesti, poput sudjelovanja visokih hrvatskih časnika u bitci na Kosovu polju te posjeta Ante Pavelića Rimu 1927. Na skupu su sudjelovali i autori novih udžbenika povijesti, među kojima i Snježana Koren i Jakša Raguž.

Uvodničar predsjednik Savjeta antifašista RH Branko Dubravica osvrnuo se i na aktualnu situaciju slovenske blokade pristupnih pregovora RH s EU, rekavši da su u trenutku kada su divizije JNA oslobađale slovensko tlo 'Slovenci vidjeli more onoliko koliko ga se vidi iz Knina'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene