Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Povijesni tjedan: Sve je počelo europskom zorom, prisjetite se svih događaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko slavlje u povodu hrvatskog članstva u europskoj obitelji, povijesna presuda u slučaju Franak, tučnjava na tržnicama i prosvjedi zbog fiskalnih blagajni, samo su dio događaja koje u pregledu tjedna komentira Ivana Pezo.

Iza nas je još jedan tjedan pun događaja i dojmova, a sve je počelo prvim danom u Europskoj uniji...

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Kredit: Ilustracija - 4 Očekuje se odluka suda EU Vrhovni sud donio dvije važne odluke za predmete koje građani vode protiv banaka: ''To će biti spasonosno rješenje''

EUROPSKO SLAVLJE

Polako se sliježu dojmovi oko spektakularnog slavlja priređenog zbog ulaska u EU. Slike iz hrvatskih gradova otišle su svijet.

>> S mnogo vrućine u klimatskom i političkom smislu Hrvatska je sve bliže ulasku u Uniju

'Ovo je dan kad su se ostvarili ne samo snovi ove generacije, nego i svih prethodnih', poručio je predsjednik Ivo Josipović. 'Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali s novom odgovornošću', kazao je okupljenim uzvanicima premijer Zoran Milanović. 'Dobrodošli u EU', bila je poruka predsjednika Europske Komisije, Jose Manuel Barossa.

PRVI RADNI DAN

I hrvatski su europarlamentarci prionuli poslu. I već na britansku kritiku oštro odgovorili.

FARAGE KRITIZIRAO HRVATSKU

'Imate Hrvatsku, zabili ste svoju zastavu na hrvatsko tlo. Iako nije bilo potpore hrvatske javnosti za to. Uz to bivši premijer, koji je vodio pristupne pregovore, osuđen je na 10 godina zatvora zbog prodaje nacionalnog imetka!' Tim je riječima britanski zastupnik, Niger Farage, u Europskom parlamentu započeto svoj govor. No, hrvatski zastupnik Andrej Plenković brzo mu je replicirao, savjetovavši da se drži svog Isle of Man.

KAOS NA GRANICI

'Tri dana, tri dana! – Gdje je problem? Hrvatska je problem, Srbija je problem!', ljutiti su bili autoprijevoznici na graničnom prijelazu Bajakovo.

Početak europskog tjedna nije počeo obećavajuće. Nova carinska pravila na granicama 'zarobila' su na tisuće vozača u kilometarskim kolonama.

ŠTRAJKOVI NA TRŽNICAMA

Jedina fiskalna blagajna na zadarskoj tržnici, prisjela je ocu i sinu. Napadnuti su. 'Mi nismo ništa drugo radili nego poštovali zakon', kaže napadnuti prodavač, Luka Perović. Promjene ne odobravaju drugi prodavači na tržnicama. Za štrajkaše i one, koji voće i povrće –preprodaju, ministar financija nema razumijevanja. 'Di ću tu fiskalnu blagajnu uoće držat, valjda oko vrata, pa ja dok iskucam pet mušterija ode', poručivali su neki od prodavača. No, ministar financija, Slavko Linić, ne popušta. 'Fiskalizacija ostaje i gube vrijeme, oni će morat prije ili poslije počet radit ako je to u njihovom interesu', odgovara im.

GRAĐANI POBJEDILI BANKE

'Da budemo precizni što se sasvim izvjesno znalo i što su znale i banke je činjenica da će doći do blagog lili umjerenog jačanja tečaja švicarskog franka. Znale su da će do toga doći tko i svi drugi koji se time bave, ali su to prešutjele!' Tim je riječima, među ostalim sudac, Radovan Dobronić, donio presudu u slučaju Franak.

Veliki poraz banaka! Premda donesena u korist tisuća zaduženih građana pogođenih divljanjem švicarskog franka, povijesna presuda zagrebačkog Trgovačkog suda – tek je prva završena utakmica. 'Za mene je to velika pobjeda malog čovjeka u Hrvatskoj napokon se pokazalo da se isplati aktivirati protiv ovih velikih sustava', kaže Denis Mojo, korisnik kredita u švicarskom franku. Na potezu su banke koje smatraju da će ih ovo ugroziti.

No, profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Marija Ivanov, ne misli tako. 'Čak i da taj iznos dosegne i 25 milijardi kuna to bankovni sustav može bez problema apsorbirati bez ikakvih velikih šokova', smatra.

'Mi smo svoju volju za nagodbom odmah na početku postupka iskazali i nismo dobili nikakav odgovor', kaže odvjetnica Udruge Franak, Nicole Kwiatkowski. Ne nagode li se, kao što ih je sudac pozvao, kada presuda postane pravomoćna, suočit će se s masovnim tužbama.

AUTOCESTE PRIVATNIKU

Država je u potrazi za koncesionarom za autoceste. Više od tisuću kilometara odlazi privatniku na 30, a možda i 50 godina.

'Zatvorit će se neki krediti HAC–a i ARZ–a, koji su nepovoljni, ali i neki drugi državni krediti, koji su nepovoljni', obnjašnjava potez Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Javni dug već sada doseže oko 180 milijardi kuna. Struka misli da je više od 3 milijarde eura, koliko ćemo dobiti – premalo. 'Je li to najbolji sporazum ili nije to ne mogu reći ne znam detalje, ali očito je riječ o potezu iz nužde', smatra predsjednik Josipović. Oporbeni HDZ – jasan.

'Mislim da je to na razini protunacionalnog čina i ekonomski iracionalno i nedopustivo. Tko bi se usudio takvu odluku donijeti i potpisati, mislim da bi sam trebao prošetati do Remetinec!', poručio je HDZ–ov saborski zastupnik, Goran Marić.

DOGOVOR NA POMOLU?

Pirotehničari su na korak do dogovora s državom od koje, među ostalim, traže više novca za opasan posao, koji rade. Samo bude li pomaka, prekidaju štrajk. 'Poručuju mi, tata nemoj doći bez pobjede doma, to mi poručuju!', kaže jedan od pirotehničara, Miroslav Gregurić.

DOGOVORILI SE, PA JAVNO POSVAĐALI

A već nakon dogovora države sa sindikatima i poslodavcima u Banskim dvorima – svađa. 'Vlast koja ne smije djelovati sektaški, ona je ovdje godinu i pol dana upravo to radila', kazao je nakon sastanka GSV–a, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, na što je resorni ministar Mirando Mrsić napustio tiskovnu konferenciju.

NOVI POČETAK

Radnice DTR–a vraćaju se na posao. Dobile su dio zaostalih plaća, ali samo nakratko odahnule. Priča u kojoj su bile primorane moliti građane da im doniraju hranu, još nije gotova. 'Bilo je suza, bilo je suza zaista, toliko smo emotivno, pogotovo u zadnje vrijeme proživljavali', prisjeća se jedna od tekstilnih radnica.

HTIO DA MU KĆI PADNE

'Kad sam se ja njemu približila on je mene ošamario...' Tako je incident s roditeljem u Vrgorcu opisala napadnuta nastavnica, Miranda Vukšić.

Otac jedne učenice napao je nju i njezino dijete, uništio školski inventar. Ljutit, jer mu je kći prošla razred. Nije htio da ima prolazne ocjene, kako bi ju upisao u školu u susjednoj BiH. 'Ja sam već predložio svojim kolegama da uvedemo i zakonske izmjene, dakle, da svaki napad na učitelja i nastavnika bude jednak napadu na policajca!' Strože sankcije resorni je ministar, Željko Jovanović, najavio nakon obilaska škole.

Napadač je – iza rešetaka.

USKOK PONOVNO U OSIJEKU

Zatvor je sustigao i osumnjičene za prodaju i kupovanje ispita na osječkom Pravnom fakultetu. 'Da neki na taj nači završe fakultet, to je stvarno žalosno', komentirali su neki od studenata.

SUKOBI U EGIPTU

Zbog vojnog udara – Egipat ponovno u središtu svjetske javnosti. Svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija, rezultiralo je nemirima. Dok je on u kućnom pritvoru, njegovim suradnicima prijete uhićenja.

IVAN PAVAO II. MEĐU SVECIMA

Ivan Pavao 2, bit će proglašen svecem. Vatikan je priznao i drugo čudesno ozdravljenje, teško bolesne žene iz Kostarike, koja vjeruje da joj je pomogla molitva njemu. 'Stavila sam isječak iz novina pred sebe i čula glas koji je rekao – ustani. Vidjela sam njegovu fotografiju kako stoji raširenih ruku i začula glas, ne boj se, pa sam odgovorila – Da, Gospodine', kaže 50–ogodišnja Floribeth Mora, izliječena žena. Upravo je njezino ozdravljenje bilo potrebno za kanonizaciju.

ADRENALIN I BROJNE ATRAKCIJE NA JADRANU

'Sad se naježim čim se sjetim toga!' Bliskog susreta s golemom životinjom, Karleto Vincan, dobro se sjeća. U Jadran je zalutao morski pas.

Prava doza adrenalina za mještane i turiste, koji uživaju na hrvatskom moru. Njih smo počastili i domaćim delicijama, ali i klapskom pjesmom.

A nebo nad Istrom 'parali' su padobrani iz cijeloga svijeta. Istinski ljubitelji bi rekli – to je doživljaj!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene