Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset godina nepravomoćno

Povijesna presuda: 'Radili ste protivno interesu RH i naštetili njezinom ugledu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, koji je dao ostavku na tu dužnost 2009. godine, proglašen je 20. studenog krivim u slučajevima Hypo i INA-MOL, dvjema spojenim optužnicama, i nepravomoćno je osuđen na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. Određeno je i da mora vratiti svu protupravno stečenu imovinu.

Tako je glasila presuda koju je Sanaderu izrekao sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. To je prvi puta u povijesti RH da je jedan bivši premijer osuđen te mu je određena zatvorska kazna. 'Presuda u ime Republike Hrvatske: Optuženi Ivo Sanader kriv je što je od 1994. godine do 11. ožujka 1995. godine u Zagrebu i za vrijeme trajanje rata stanje dogovarao visoke kamatne stope na kredite u zemlji koja teško nalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pomoćnik ministra vanjskih poslova i kao pregovarač s Hypo bankom o uvjetima kredita za kupnju zgrada veleposlanstava iskoristio je teško stanje u zemlji koja se nalazila u ratu', stajalo je u presudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKLJUČITE SE S KOMENTARIMA Kako komentirate presudu Sanaderu? Slika nije dostupna Hypo i Ina-MOL Sutra prva presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu

'Tijekom pregovora o uvjetima, kojima je Hypo banka odobrila 140 milijuna tadašnjih austrijskih šilinga, s predstavnicima Hypo banke koristeći ulogu pregovarača, za sudjelovanje i protuuslugu isplaćena vam je provizija od 5 posto odobrenog kredita što iznosi 7 milijuna tadašnjih šilinga', rekao je predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić. 'Kao predsjednik Vlade s Hernadijem iz MOL-a dogovorio je da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti izmjenu dioničarskog ugovora neosnovano omogućiti utjecaj nad tim trgovačkim društvom. Znajući da je takvo poslovanje protivno koristi države krajem listopada 2008, na sjednici užeg kabineta iznio je zahtjeve MOL-a za izdvajanje plinskog poslovanja na sjednici predsjedništva HDZ ponovio te iznio i nametnuo MOL-ove zahtjeve', rekao je za točku 2. optužnice - INA-MOL Turudić.

>> 'Slučaj Planinska': Podignuta i peta optužnica protiv Ive Sanadera

Po prvoj točki optužnice, za Hypo banku, Sanader je osuđen na tri godine i šest mjeseci, a po drugoj točki, INA-MOL, sedam godina i šest mjeseci. Sudac Turudić osudio ga je na jedinstvenu kaznu.'Optuženom Ivi Sanaderu izriče se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, nalaže mu se da u roku od 15 dana vrati protupravno stečenu imovinu od 3,6 milijuna kuna, te da plati trošak kaznenog postupka u iznosu od 31 tisuću kuna.U objašnjenu presude, sudac Turudić rekao je kako je odluka donesena neovisno o stvarima koje su se događale izvan ove sudnice i samo prema dokazima priloženima u slučaju.

'Rat je bio plodno tlo za provedbu vaših namjera'

'Slijedom funkcije koje ste obavljali, vi ste bili svjesni svih okolnosti. Upravo je rat bio plodno tlo za provedbu vaših namjera', rekao je Turudić Sanaderu i podsjetio kako optužbe za ratno profiterstvo ne mogu zastarjevati. Sanader je tijekom suđenja opovrgavao optužbe da je bio glavni pregovarač u slučaju Hypo banke, no Turudić je objasnio kako su svjedoci Kovačić, Striedinger, Hasslinger i Mate Granić posvjedočili upravo suprotno, a njihove je iskaze sudsko vijeće u potpunosti prihvatilo. Turudić je spomenuo i Eugena Laxu koji je navodno bio primatelj provizije od Hypo banke. 'Svjedok Kulterer se nije ni mogao sjetiti Eugena Laxe, a kada ga se kasnije sjetio opisao ga je potpuno drugačije no što on zapravo izgleda. 'Na četiri famozne isplatnice se ne nalazi isti potpis. Niti jedan ne pripada Eugenu Laxi. To su utvrdili stručnjaci', rekao je Turudić, no bitno je napomenuti kako grafolozi nisu uspjeli ni dokazati da je autor potpisa Ivo Sanader.

>> Sanaderu pozlilo, prebačen je u zatvorsku bolnicu

'Provizija je dana, tko je daje ima je razloga dati, ako ništa drugo, prisilno je dati jer nitko se ne odriče velike količine novca iz altruizma. Kulterer, iako kasnije to poriče, navodi da ste mu obećali povoljan položaj Hypo banke na hrvatskom tržištu. Vi ste tu tvrdnju u ovom postupku pokušali neuspješno relativizirati', stoji u Turudićevom objašnjenju. Turudić je objasnio i presudu po drugoj točki optužnice INA-MOL i rekao kako je nemoguće da je pregovore vodio isključivo Damir Polančec kako je to Sanader tvrdio. 'Zasigurno nije pregovore vodio sam Polančec, po vlastitom nahođenju. To je neprirodno i protivno prirodi stvari', kazao je Turudić. Nakon izmjene međudioničarskog ugovora MOL je dobio upravljačka prava u INA-i. 'Mađarski član, predsjednik Uprave ima taj 'zlatni glas'. Njegov je odlučujući glas, to je ključno, a on će uvijek štititi mađarske interese.

'To je bilo protivno interesima Hrvatske'

'Cilj svega je bio omogućiti MOL-u stjecanje stopostotnih upravljačkih prava nad INA-om, što ste i sami potvrdili kada ste rekli da je bolje da njom upravljaju sposobni mađarski menadžeri nego nesposobni hrvatski menadžeri', rekao je u objašnjenju Turudić i dodao kako je i izdvajanje plinskog biznisa bilo protivno interesima Republike Hrvatske. 'Nedvojbeno je utvrđeno da ste primili mito', rekao je Turudić Sanaderu. 'Sud je u potpunosti prihvatio iskaz Roberta Ježića, a njegov su iskaz djelomično potvrdili i Fazekas i Hurlimann. To je potvrđeno i sa sastankom u Marcellinu. To svjedoči ne o mitu nego o sastanku vas, Hernadija i Ježića. Jedina osoba, uz vas, koja je znala za taj novac i njegovo porijeklo bio je Robert Ježić, da on nije o tome ništa rekao ni danas se za sve to ne bi znalo, jer je do podataka sa švicarskih računa teško doći. Moguće da do ovog postupka uopće ne bi ni došlo', rekao je Turudić.

'Nanijeli ste štetu ugledu Hrvatske'

Nanijeli ste štetu ugledu Hrvatske u svijetu. Ovakvim ponašanjem, bez ikakve potrebe da patetično moraliziram, doista ste doprinijeli razočaranju ljudi u funkcioniranje sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti. Stvorili ste dojam, posebno kod mladih ljudi, da ne treba raditi, već se do ciljeva može doći do drugi način, kršenjem morala i zakonskih normi društva', poručio je Turudić Sanaderu. 'MOL nije bio nikakav spasitelj Ine. Kredit od milijardu dolara dan je godinu dana nakon izmjena međudioničarskog ugovora. Vlada je ta koja je držala Inu iznad vode', rekao je Turudić.

'Ova presuda je poruka svima'

Prije kraja ročišta Turudić je poručio kako je ova presuda poruka svim obnašateljima vlasti. ''Presuda šalje poruku ljudima na visokim dužnostima, od šefova općina do predsjednika Republike, do najviših obnašatelja političke vlasti. Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za dobrobit društva. Ovom porukom se šalje poruka ljudima koji obnašaju i onima koji će obnašati vlast, da moraju raditi za društvo, a ne za vlastito bogaćenje. Nitko ne može ostvariti imovinsku korist krivičnim djelom', rekao je Turudić i okončao ročište rekavši kako, budući da se radi o kazni većoj od 5 godina, radi se o obveznom zatvoru.
Ivo Sanader nakon toga je prevezen u Remetinec gdje čeka pravomoćnost presude.

Još tri optužnice

Tužiteljstvo je, inače u ovom slučaju tražilo 15 godina zatvora. Kažemo u ovom slučaju jer Sanaderu, ali i HDZ-u kao stranci, sudi se za slučaj Fimi media, a podignute su i optužnice za HEP-Dioki te slučaj prodaje zgrade u Planinskoj, a jedna je istraga još u tijeku. 'Zadovoljni smo osuđujućom presudom i što je naš veliki rad i trud dobio sudski epilog', kazale su nakon presude tužiteljice, koje su tijekom jednogodišnjeg suđenja Sanaderu, po ocijeni prvostupanjskog suda, dokazale njegovu krivnju. Sanaderov odvjetnik imao je drugačije mišljenje. 'Naša reakcija je da i dalje smatramo da postoje okolnosti koje našem klijentu idu u prilog, a o kojima u usmenom obrazloženju suca Turudića gotovo ništa nismo čuli, na primjer, način raspolaganja novcem gospodina Ježića. Imamo osnove uložiti žalbu i imamo realne osnove da s njome i uspijemo', rekao je odvjetnik Čedo Prodanović. Europska komisija nakon presude pozvala je Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama.

U Hrvatsku izručen sa zdravstvenim problemima

Podsjetimo, nakon sedam mjeseci boravka u zatvoru u Salzburgu, Austrija je bivšeg premijera Ivu Sanadera izručila 18. srpnja 2011. godine. Tada je u fokusu javnosti bilo i njegovo zdravlje, jer je u Austriji, u zatvorskoj teretani, istegnuo ligamente lijeve noge, a stanje se u Hrvatskoj pogoršavalo. Iako se na početku protivio izručenju, tvrdeći da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, Sanader je promijenio mišljenje i složio se s pojednostavljenim postupkom izručenja. Pod strogim mjerama sigurnosti 18. srpnja u 18 sati napustio je austrijski pritvor u Salzburgu i cestovnim je putem krenuo prema Hrvatskoj. Dobro praćena kolona ušla je u Sloveniju i oko 20 sati prošla kroz tunel Karavanke. Hrvatska policija preuzela je bivšeg premijera oko 21:35 sati na graničnom prijelazu Bregana. Ondje je primopredaja bivšeg premijera trajala nekoliko minuta, a zatim su dvije kolone sigurnosnih automobila krenule prema zatvoru - jedna prava i jedna lažna.
Upravo je ta lažna kolona prošla pokraj novinarskih ekipa, a takve se kolone i inače koriste u ovakvim slučajevima iz sigurnosnih razloga. Prava kolona u kojoj je bio bivši premijer prošla je kroz teretni terminal i nastavila prema Remetincu. Taj način je bio logičan iz sigurnosnih razloga zbog većih mogućnosti promjene rute. Stigavši u zatvor, Sanader je noć proveo na ženskom odjelu.

>> Ivo Sanader je jedini ratni profiter u Hrvatskoj! Gdje su ostali?

Sanadera je dan nakon izručenja posjetio liječnik i utvrdio da mu je lijeva noga, na kojoj je u austrijskom zatvoru istegnuo ligamente, u lošem stanju. Odvjetnici su strahovali da se radi o sepsi te su prva ispitivanja, umjesto u prostorijama USKOK-a, provedena u Remetincu. Sanader je tada i vidljivo smršavio, no nakon nekoliko mjeseci njegovo se zdravstveno stanje poboljšalo i Sanader se vratio u formu, što je pokazivao i u sudnici, gdje je znalo biti 'škakljivih' situacija. 

Ljutio suca, ali i vlastitog odvjetnika

Nakon što je optužnica u slučaju Hypo objedinjena s optužnicom u slučaju Ina-MOL, počele Sanaderove nesuglasice sa sucem Turudićem. Na jednom je ročištu on uporno pokušavao iznijeti svoju obranu zbog čega ga je sudac nekoliko puta opomenuo uz opasku da zamjenicu ravnatelja USKOK-a Tamaru Laptoš ne oslovljava s 'ona' što je učinio nekoliko puta tijekom tog ročišta. To nisu bile jedine trzavice između Sanadera i suca Turudića. Ubrzo nakon toga na jednom je ročištu tijekom unakrsnog ispitivanja nekoliko puta pokušao svojim odvjetnicima poslati poruku na papiriću zbog čega mu je sudac Turudić rekao da pravosudne policajce ne koristi kao poštare. Tijekom svjedočenja Drage Vidakovića, direktora tvrtke Hypo Leasing Kroatien, sudac je Sanadera opomenuo da se prestane smijuljiti na svjedokove iskaze, a nekoliko puta tijekom suđenja prekidao je i samog suca Turudića.

Osim što je ljutio suca Sanader je znao 'dirnuti u živac' i svog odvjetnika Čedu Prodanovića, zbog čega se ovaj znao hvatati za glavu. U jednoj prepirci oko prijedloga svjedoka, Prodanović je u jednom trenutku prigovorio svom branjeniku da mu prestane stalno govoriti što da radi. Nekoliko puta tijekom suđenja Sanader je isticao kako je sve što mu se događa posljednjih godina politički montirano, a rekao je i kako je on jedina osoba u Hrvatskoj kojoj se sudi za ratno profiterstvo te da se 'taj zakon u internim krugovima naziva Lex Sanader i da je napravljen samo da bi se njemu sudilo'.

Suđenje su obilježile i njegove optužbe da se radi o političkom progonu koji je protiv njega, kako je govorio, pokrenuo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić po nalogu bivše premijerke Jadranke Kosor, koju je osobno proglasio svojom nasljednicom na mjestu šefa Vlade i stranke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene