Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo dobru 'kemiju' s njima

Koliko znate o zemlji koja je preuzela predsjedanje Vijećem EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
1. srpnja Slovačka je preuzela predsjedanje Vijećem EU, povodom toga je Državni zavod za statistiku pripremio podatke o povezanosti Slovačke s Hrvatskom.

Koliko smo zapravo slični, koliko Slovaka ima u Hrvatskoj, a koliko Hrvata u Slovačkoj, te na koje su načine Hrvatska i Slovačka povezane? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja Državni zavod za statistiku prikazao je na zanimljivoj grafici u povod slovačkog preuzimanja predsjedavanja Vijećem EU.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju Hrvatska na sajmu - 1 svečano otvorenje Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u Zurichu: "Pokušati ćemo ih uvjeriti da je Hrvatska još bliža nego što je bila"

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj ima 3792 (0.1%) ljudi kojima je slovački materinji jezik, dok je onih sa slovačkim državljanstvom 211. Prema istom popisu broj stanovnika Hrvatske slovačke narodnosti je 4753.

Najviše Slovaka živi na području Našica (1078), potom u Iloku (935) i Punitovcima (666), a u Lipovljanu ih je 106.

Slovački jezik i kultura popularni su među Hrvatima. Tako je u akademskoj godini 2014./2015. 86 studenata upisalo studij slovačkog jezika, među njima 67 studentica i 19 studenata. Slovački jezik je popularan i među najmlađima što dokazuje brojka od 337 učenika koji su iste školske godine učili slovački jezik u svojim osnovnim školama.

Da je ljubav Hrvatske i Slovačke obostrana dokazuje i sve veći broj Slovaka koji se odlučuju na godišnji odmor na našoj predivnoj obali. Prema podacima DZS-a, 2015. je godine 380.942 turista iz Slovačke stiglo u Lijepu našu, što predstavlja 3% u strukturi dolazaka stranih turista. Slovaci nam pune 3.9% smještajnog kapaciteta, odnosno toliko je zabilježeno noćenja slovačkih turista u 2015. godini. Ukupno, broj turista koji su prenoćili u Hrvatskoj u 2015. godini je 2,0550.018.

Hrvatska i Slovačka vole se i na poslovnom planu. Prema statističkim podacima 2015. godine Hrvatska je u Slovačku izvezla robe u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, od čega se najviše ističe izvoz dijelova sjedala u iznosu od 571 milijun kuna.

Iz Slovačke smo u 2015. godini uvezli roba u vrijednosti 2,6 milijardi kuna, od čega najviše telefona i mobilnih aparata u vrijednosti 413,5 milijuna kuna.

Još o Slovačkoj

 

Slovačka je država u istočnoj središnjoj Europi, a graniči s Češkom i Austrijom na zapadu, Poljskom na sjeveru, Ukrajinom na istoku i Mađarskom na jugu. Karpati se protežu sjevernom polovinom države i uključuju i Visoke Tatre, lanac koji čini prirodnu razvodnicu između Slovačke i Poljske. U južnoj polovini države nalaze se ravnice podunavske nizine.

Najvažniji sektori slovačkoga gospodarstva u 2014. bili su industrija (24,7 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (22,4 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje, zdravstvene djelatnosti i socijalna skrb (14,5 %).

Najvažniji izvozni partneri Slovačke jesu Njemačka, Češka i Poljska, a najvažniji uvozni partneri Njemačka, Češka i Austrija.

Glavni grad: Bratislava

Površina: 49 035 km2

Broj stanovnika: 5 421 349 (2015.)

Broj stanovnika kao postotak ukupnog stanovništva EU-a: 1,1 % (2015.)

Bruto domaći proizvod (BDP): 78,071 milijardi EUR (2015.)

Politički sustav: unitarna višestranačka zastupnička demokratska republika

Datum pristupanja EU-u: 1. svibnja 2004.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene