442077
442077
442077
442077
442077

Koliko znate o zemlji koja je preuzela predsjedanje Vijećem EU?

  • , 02.07.2016., 18:13
  • Autor:
  • komentara

1. srpnja Slovačka je preuzela predsjedanje Vijećem EU, povodom toga je Državni zavod za statistiku pripremio podatke o povezanosti Slovačke s Hrvatskom.

 
 
 
 
Povezanost Slovačke i Hrvatske (Foto: DZS/AFP)
Povezanost Slovačke i Hrvatske (Foto: DZS/AFP)

Koliko smo zapravo slični, koliko Slovaka ima u Hrvatskoj, a koliko Hrvata u Slovačkoj, te na koje su načine Hrvatska i Slovačka povezane? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja Državni zavod za statistiku prikazao je na zanimljivoj grafici u povod slovačkog preuzimanja predsjedavanja Vijećem EU.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj ima 3792 (0.1%) ljudi kojima je slovački materinji jezik, dok je onih sa slovačkim državljanstvom 211. Prema istom popisu broj stanovnika Hrvatske slovačke narodnosti je 4753.

Najviše Slovaka živi na području Našica (1078), potom u Iloku (935) i Punitovcima (666), a u Lipovljanu ih je 106.

Slovački jezik i kultura popularni su među Hrvatima. Tako je u akademskoj godini 2014./2015. 86 studenata upisalo studij slovačkog jezika, među njima 67 studentica i 19 studenata. Slovački jezik je popularan i među najmlađima što dokazuje brojka od 337 učenika koji su iste školske godine učili slovački jezik u svojim osnovnim školama.

Povezanost Slovačke i Hrvatske (Foto: DZS)

Da je ljubav Hrvatske i Slovačke obostrana dokazuje i sve veći broj Slovaka koji se odlučuju na godišnji odmor na našoj predivnoj obali. Prema podacima DZS-a, 2015. je godine 380.942 turista iz Slovačke stiglo u Lijepu našu, što predstavlja 3% u strukturi dolazaka stranih turista. Slovaci nam pune 3.9% smještajnog kapaciteta, odnosno toliko je zabilježeno noćenja slovačkih turista u 2015. godini. Ukupno, broj turista koji su prenoćili u Hrvatskoj u 2015. godini je 2,0550.018.

Hrvatska i Slovačka vole se i na poslovnom planu. Prema statističkim podacima 2015. godine Hrvatska je u Slovačku izvezla robe u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, od čega se najviše ističe izvoz dijelova sjedala u iznosu od 571 milijun kuna.

Iz Slovačke smo u 2015. godini uvezli roba u vrijednosti 2,6 milijardi kuna, od čega najviše telefona i mobilnih aparata u vrijednosti 413,5 milijuna kuna.

Još o Slovačkoj

 

Slovačka je država u istočnoj središnjoj Europi, a graniči s Češkom i Austrijom na zapadu, Poljskom na sjeveru, Ukrajinom na istoku i Mađarskom na jugu. Karpati se protežu sjevernom polovinom države i uključuju i Visoke Tatre, lanac koji čini prirodnu razvodnicu između Slovačke i Poljske. U južnoj polovini države nalaze se ravnice podunavske nizine.

Najvažniji sektori slovačkoga gospodarstva u 2014. bili su industrija (24,7 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (22,4 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje, zdravstvene djelatnosti i socijalna skrb (14,5 %).

Najvažniji izvozni partneri Slovačke jesu Njemačka, Češka i Poljska, a najvažniji uvozni partneri Njemačka, Češka i Austrija.

Glavni grad: Bratislava

Površina: 49 035 km2

Broj stanovnika: 5 421 349 (2015.)

Broj stanovnika kao postotak ukupnog stanovništva EU-a: 1,1 % (2015.)

Bruto domaći proizvod (BDP): 78,071 milijardi EUR (2015.)

Politički sustav: unitarna višestranačka zastupnička demokratska republika

Datum pristupanja EU-u: 1. svibnja 2004.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se