Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ništa ne otkriva

Unatoč najavama struja neće pojeftiniti, moguće i poskupljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. prosinca Vlada, zbog usklađivanja s Europskom unijom, povećava trošarine na duhanske proizvode. Duhanska industrija već je najavila poskupljenje cigareta. Ministar energetike Slaven Dobrović je, s druge strane, objavio da sljedeće godine neće doći do poskupljenja vode te najavio kada će riješiti problem poskupljenja struje.

Omiljeni dim pušače će uskoro skuplje stajati. Vlada od prvog prosinca povećava trošarine na cigarete i duhan za pušenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Odgoda lošeg zakona nema smisla" Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine Slika nije dostupna Skuplji struja i plin? Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina?

''Povećanje maloprodajne cijene cigareta ni u kojem slučaju ne bi smjelo biti veće od jedne kune'', kazao je Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Ovo je prvo dizanje trošarina. Slijedi još jedno do kraja 2017. godine pa je i duhanska industrija najavila da će do kraja iduće godine biti dva poskupljenja cigareta po kunu. Na primjer, cigarete koje stoje 20 kuna, ukupno će poskupjeti na 22 kune.

Voda sljedeće godine neće poskupjeti, objavio je ministar energetike Slaven Dobrović, jer će uvesti privremeni način obračuna naknade za korištenje voda. Ipak, još ne otkriva hoće li i koliko poskupjeti struja zbog povećanja naknade za obnovljive izvore.

''Sve ćemo sljedeći tjedan'', kazao je ministar.

Prema izračunima stručnjaka za Novu TV, ako se naknada poveća na 12 lipa po kilovatsatu, a PDV na struju smanji na 13 posto, kućanstvu koje troši prosječnih 3600 kilovatsati godišnji račun za struju povećat će se za 66 kuna.

Industriji smanjenje PDV-a neće pomoći pa im prijeti veliko povećanje troškova. Poslodavci su prošli mjesec Vladi poslali zahtjev da se naknada poveća samo za 6 lipa. Odgovora nema, traže skori sastanak s ministrom.

''Smatramo da bi odluka trebala uvažiti interese svih strana, sigurno da ne bi smjela opteretiti samo jednu stranu'', smatra Marija Šutina Kujundžić iz HUP-ove Udruge energetike.

Iz udruženja proizvođača iz obnovljivih izvora poručuju da uvoznici struje pokušavaju progurati svoje interese, pa za Vladu imaju svoj zahtjev.

''Da od sljedeće godine na računima građana stoji jasno stavka po kojoj mogu vidjeti koliko plaćaju domaću energiju iz obnovljivih izvora'', kazala je Maja Pokrovac iz Udruženja proizvođača iz obnovljivih izvora.

Poslodavaci traže brzu odluku ministra da mogu početi raditi poslovne planove i računice za sljedeću godinu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene