Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije alarmantno, ali...

Liječnici pozivaju na oprez, posebno građane koji često borave u prirodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je sve više oboljelih od mišje groznice. Liječnici upozoravaju da je 30-ak osoba hospitalizirano, a moguća je i pojava epidemije. Ako boravite u prirodi, dobro poslušajte liječničke savjete - kako do bolesti ne bi ni došlo.

Proljetni dani na sunce su izmamili malene glodavce, koji prijete ljudskom zdravlju.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

U klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević od početka godine hospitalizirano je oko 20 bolesnika, a u drugim bolnicama njih još desetak.

S obzirom na porast broja oboljelih, posebno u ožujku, liječnici upozoravaju da možemo očekivati epidemiju. Većina bolesnika se zarazila na području Medvednice, a posebno trebaju pripaziti svi građani koji borave u prirodi ili na mjestima gdje mogu doći u doticaj s glodavcima.

Ljubitelji prirode ne moraju izbjegavati boracak na svježem zraku, samo se moraju pridržavati nekih jednostavnih pravila.

Na izletu ne odlažite hranu i piće u blizini glodavaca, perite često ruke, nemojte piti vodu sa šumskih izvora.

"Najčešći simptomi su temperatura, bolovi u mišićima, abodmenu, leđima te crvene bjeloočnice. Trenutno imamo oko 30 slučajeva, što je dosta s obzirom koji je dio godine, tek smo izašli iz zime, i pošto je povećana aktivnost glodavaca očekujemo da će biti više slučajeva. Situacija nije alarmantna, ali definitivno je porast pa se očekuje možda i težih slučajeva", kaže Marko Kutleša, klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Bolest najčešće zahvaća planinare, šumske radnike i poljoprivrednike.

Gospođa Ružica u prirodi je najčešće rekreativno, no dobro zna kako glodavci mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

"Kod nas ima tih miševa, malih, velikih i voluharica koje su u bašti. Kad se u vrtu nešto sadi, dobro je imati rukavice i dobro ruke oprati" kaže nam Ružica.

Smrtnost je manja od jedan posto, a virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. No, zaraziti se možete udisanjem zraka ili prašine koji su prethodno zaraženi izlučevinama glodavaca.

"U usporedbi s proteklim godinama je nešto veći broj oboljelih, ali kada uspoređujemo s 2014. godinom, još uvijek brojke nisu na toj razini" kaže Iva Pem Novosel, epidemologinja HZJZ-a.

Negativne brojke uz pridržavanje liječničkih savjeta mogu se izbjeći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene