443133
443133
443133
443133
443133

ZBOG VELIKIH VRUĆINA OBARAJU SE I NEKI REKORDI

  • , 12.07.2016., 19:56
  • Autor:
  • komentara

Zbog velikih vrućina obaraju se i rekordi u potrošnji struje. Građani posljednja dva dana pojačano pale rashladne uređaje, pa serviseri klima uređaja rade punom parom.

 
 
 
 
Rekordna potrošnja struje (Video: Dnevnik Nove TV)
Rekordna potrošnja struje (Video: Dnevnik Nove TV)

Bez klima uređaja jednostavno ne ide. U Zlatkovu kafiću u posljednja dva dana postalo je neizdrživo vruće, pa klimatizacijski uređaj radi non-stop.

'Imamo tri klima uređaja u lokalu plus ventilator. Oni tijekom dana rade cijeli dan i računi su cca 20 posto veći u odnosu na protekle mjesece', kazao je ugostitelj Zlatko Leš.

Spas na ljetnim terasama su i ventilatori. A oni se, kao i klima uređaji, zbog velike uporabe često kvare i potreban im je servis. Robi je zato ovih dana na terenu od jutra do sutra. Ipak, upozorava, ne pretjerujte s temperaturnim razlikama.

'5 do 7 stupnjeva niže od vanjske. Ali pod uvjetom da je sve zatvoreno - i vrata i prozori. Najbolje je upaliti prije podne, pa da se temparatura može nekako održavati. A ne kad je u stanu već 35', savjetuje serviser klima uređaja.

Visoke temperature donijele su i visoku potrošnju električne energije. U Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) prate potrošnju iz minute u minutu i poručuju - struje će biti dovoljno.

'To znači da se svakoga dana za dan unaprijed planira proizvodnja električne energije. Dakle, od danas za sutra. S time da se ona unutar svakog sata korigira. Evo, narednih dana očekujemo nešto značajniji pad temperature u kontinentalnom dijelu, gotovo za 10 stupnjeva, tako da će biti malo stabilnije i opuštajuće', kazala je Nada Kolega iz HOPS-a.

Brojke u HOPS-u jažu kako klima uređaji u Hrvatskoj rade punom parom, a trenutačno opterećenje električne mreže u Hrvatskoj iznosi oko 2.600 megavata. Slikovito rečeno, to bi značilo da u ovom trenutku u Hrvatskoj radi otprilike 2 milijuna i 500.000 klima uređaja.

U protekla dva dana potrošnja električne energije oborila je ovogodišnje rekorde i porasla za 12 posto. Najviše električne energije troši se u Zagrebu te duž Jadranske obale gdje zbog turističke sezone klima uređaji u nekim hotelima i restoranima rade i po cijele dane.

S padom temperature trebalo bi pasti i korištenje klima uređaja, a novi skok u potrošnji struje očekuje se početkom kolovoza.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se