Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizdržive temperature

ZBOG VELIKIH VRUĆINA OBARAJU SE I NEKI REKORDI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog velikih vrućina obaraju se i rekordi u potrošnji struje. Građani posljednja dva dana pojačano pale rashladne uređaje, pa serviseri klima uređaja rade punom parom.

Bez klima uređaja jednostavno ne ide. U Zlatkovu kafiću u posljednja dva dana postalo je neizdrživo vruće, pa klimatizacijski uređaj radi non-stop.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Provode se izvidi USKOK provjerava kako je šef HEP-a Barbarić dobio struju na Hvaru Klima uređaj - 3 Padali su rekordi "Klima nam znatno pomaže": Stručnjak otkriva koju grešku ovih vrućih dana većina ljudi često radi

'Imamo tri klima uređaja u lokalu plus ventilator. Oni tijekom dana rade cijeli dan i računi su cca 20 posto veći u odnosu na protekle mjesece', kazao je ugostitelj Zlatko Leš.

Spas na ljetnim terasama su i ventilatori. A oni se, kao i klima uređaji, zbog velike uporabe često kvare i potreban im je servis. Robi je zato ovih dana na terenu od jutra do sutra. Ipak, upozorava, ne pretjerujte s temperaturnim razlikama.

'5 do 7 stupnjeva niže od vanjske. Ali pod uvjetom da je sve zatvoreno - i vrata i prozori. Najbolje je upaliti prije podne, pa da se temparatura može nekako održavati. A ne kad je u stanu već 35', savjetuje serviser klima uređaja.

Visoke temperature donijele su i visoku potrošnju električne energije. U Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) prate potrošnju iz minute u minutu i poručuju - struje će biti dovoljno.

'To znači da se svakoga dana za dan unaprijed planira proizvodnja električne energije. Dakle, od danas za sutra. S time da se ona unutar svakog sata korigira. Evo, narednih dana očekujemo nešto značajniji pad temperature u kontinentalnom dijelu, gotovo za 10 stupnjeva, tako da će biti malo stabilnije i opuštajuće', kazala je Nada Kolega iz HOPS-a.

Brojke u HOPS-u jažu kako klima uređaji u Hrvatskoj rade punom parom, a trenutačno opterećenje električne mreže u Hrvatskoj iznosi oko 2.600 megavata. Slikovito rečeno, to bi značilo da u ovom trenutku u Hrvatskoj radi otprilike 2 milijuna i 500.000 klima uređaja.

U protekla dva dana potrošnja električne energije oborila je ovogodišnje rekorde i porasla za 12 posto. Najviše električne energije troši se u Zagrebu te duž Jadranske obale gdje zbog turističke sezone klima uređaji u nekim hotelima i restoranima rade i po cijele dane.

S padom temperature trebalo bi pasti i korištenje klima uređaja, a novi skok u potrošnji struje očekuje se početkom kolovoza.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene