Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gledajte večeras u 22:15

"On je zatvorio vrata i meni se pojavio iza leđa...": Mladići, žrtve splitskog fratra, odlučili stati pred kamere Provjerenog

Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 2
Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno
Aktualno Galerija Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 1 Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 2 Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 3 Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 4 Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno +3 Žrtva splitskog fratra stala pred kameru Provjerenog (Foto: Provjereno) - 5 Galerija 1/8 >>
Iako se nitko o slučaju ne želi očitovati, sugovornik reportera Mate Barišića tvrdi kako svi unutar reda znaju za nedjela.

Srđan Tripalo, žrtva splitskog fratra, odlučio je stati pred kameru Provjerenog i otvoreno govoriti o tome što mu se počelo događati kada je imao 12 godina.

Pročitajte i ovo Joško Svaguša puši na balkonu bizarna priča Puši na balkonu i nije ga briga: Bivši predsjednik Hajduka i dalje ne izlazi iz stana koji je odavno prodao! Provjereno: problemi na Murteru - 5 Priča provjerenog Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…"

Prvi put u javnost je išao anonimno, drugi put s imenom i prezimenom, a sad je kaže došlo vrijeme da to kaže – glavom i bradom. Religiozni roditelji poslali su ga pod okrilje crkve, pjevao je i svirao u zboru. Vjerovali su da je tamo siguran i zaštićen, no nisu ni slutili što se tamo uistinu zbiva.

"Događalo se tu nama iza leđa. Događalo se u sobama nekih hotela, motela i u nekim privatnim kućama, bilo od njegove obitelji ili njegovih prijatelja. Ja sam u crkvu bio poslan kao na mjesto apsolutnog povjerenja, gdje ne treba kontrolirati, gdje ne treba strahovati od nečega sličnog. U crkvu idete upravo da biste se zaštitili, da biste dobili sigurnost, a ne da budete zlostavljani", rekao je.

Uz Srđana Tripala, za Provjereno je o traumatičnom iskustvu odlučila progovoriti još jedna žrtva istog fratra, mladić koji je zbog pomiješanih osjećaja, straha i srama želio ostati anoniman.

"To su bili jutarnji sati. I meni se nasmiješio i pogledao me. Ja nisam u tome vidio ništa loše. Pozvao me da dođem u sakristiju, da mu treba pomoći da spusti svijeće. Ja sam ušao u sakristiju. Mi smo tada bili sami. Crkva je bila… bila je kiša. On je zatvorio vrata i meni se pojavio iza leđa. Ja sam pitao gdje su te svijeće. On me pogledao još jednom. Nasmijao se i ja sam se okrenuo. I to je jedan trenutak i stotinke i vječnosti. Ja sam se pokušao još jednom istrgnuti. Međutim, on je jednu ruku stavio na moje spolovilo. Drugu mi je držao na plućima i svom silom me stegnuo i stezao me", ispričao je svoju potresnu priču za Provjereno i dodao kako slučaj tada nije prijavio jer ga je svećenik uvjerio da su drugi ljudi gori i opasniji od njega i da će sebe izložiti sramoti i upasti u ogromne probleme.

No tvrdi kako svi unutar reda sve znaju. "Nekoliko franjevaca optužili su da im cure informacije i optužili su ih da su špijuni, da dojavljuju javnosti, da se ne smije saznati tko je pedofil, da se ništa ne smije saznati", kaže.

Njegove tvrdnje potvrđuje i mail koji je dobio od bivšeg provincijala. Što u njemu stoji te što na cijeli slučaj kaže psihologinja koja godinama radi sa žrtvama, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:15 na Novoj TV.

Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene