Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Odana počast žrtvama iz 'Veleprometa'

'Potrebno je procesuirati sve koji su počinili zločine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenca te paljenjem svijeća u dvorištu Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor odana je počast ubijenim i nestalim Vukovarcima koji su bili zatočeni u Veleprometu.

Kroz  logor je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Podno spomen ploče, vijenac su položili i svijeće zapalili bivši zatočenici logora u 'Veleprometu' Želimir Kuđerski, Miroslav Acić i Miroslav Košir.

>> VIDEO: Evo zašto je Vukovar pobjednik!

Predsjednik vukovarskog HDLSKL Zdravko Komšić je, u kratkom obraćanju sudionicima obilježavanja, pozvao državno odvjetništvo da procesuira sve oni koji su, kako je rekao, činili zločine u Vukovaru, ubijajući ljude i grad.

Komemorativnom skupu, pored velikog broja preživjelih logoraša te građana Vukovara nazočni su bili i članovi Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Po riječima izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, nedavni susret predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru ima pozitivni učinak na poslijeratnu pomirbu i 'vidi se koliko taj posjet ljudima u Srbiji olakšava da pitaju i priznaju da se nešto ovdje dogodilo'.

'Put koji je potreban Srbiji da se prizna što je u ime Srbije urađeno'

'Započet je jedan put koji je svima prijeko potreban. Potreban je žrtvama i obiteljima žrtava da vide da to drugi priznaju, potreban je u Srbiji da se prizna ono što je u ime Srbije urađeno', ocjenila je Kandić.

Zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kad je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište, u kojoj je i Velepromet. Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je, po podacima HDLSKL ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika od kojih su imena mnogih još uvijek na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Misu zadušnicu za ubijene i nestale zatočenike iz Veleprometa služio je u dvorištu te vukovarske tvrtke vinkovački župnik i dekan mons. Tadija Pranjić.

U jednom od hangara u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba tekstova i fotografija o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu te povijesti toga grada.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene