Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLAGDANSKI STOLOVI

Kilogram šarana skuplji od kilograma svinjetine: Još dublje u novčanik posegnut će ljubitelji morske ribe

Aktualno Galerija Ribarnica - 1 Ribarnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ribarnica - 2 Ribarnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ribarnica - 3 Ribarnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ribarnica - 4 Ribarnica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ribarnica - 5 Galerija 1/9 >>
Hrvatska zaostaje za europskim zemljama u potrošnji ribe. Prosječan Hrvat pojede 20 kilograma na godinu, a Portugalac čak 90 kilograma. Ipak, u petak će se na stolovima većine građana naći upravo riba. Badnjak je jedan od rijetkih dana kad se okrećemo toj zdravoj, ali i sve skupljoj namirnici.

Orahovački ribnjaci okovani ledom. Vrijeme je za zimski izlov. Najviše posla je uoči Badnjaka. U mrežama na tone ribe.

Josip Tokić, voditelj ribnjačarstva, očekuje da će isporučiti oko 1500 tona ribe. To se odnosi na dio 11. i 12. mjeseca, a prelit će se jedan dio i u siječanj, za blagdane.

Pred ribarnicama su od četvrtka bili redovi. Milan, jedan od kupaca, kaže kako je to normalno jer dolaze blagdani i treba se pripremiti.

Najtraženiji je šaran. Da bi dosegnuo željenu veličinu, potrebne su tri godine.

Marijan, kupac, kaže kako će šarana za Badnjak, zbog posta. Pripremit će tradicionalni fiš.

Ove godine kilogram šarana skuplji je od kilograma svinjetine.

S lanjskih 27 cijena je došla na 30 kuna. Razlog – nestašica ribe u Europi i poskupljenje riblje hrane.

Tokić kaže kako su dizali cijene, ali ne značajno, koliko su im porasli troškovi.

Još dublje u novčanik posegnut će ljubitelji morske ribe.

Pročitajte i ovo Odlikovani ribar Božo Dolina - 1 Pomagao gdje je stigao Ribar Božo iz Dubrovnika dobio papino priznanje: Nagrada ga je toliko zatekla da mu je od sreće - pozlilo

Pročitajte i ovo Srdele - 2 Očigledna razlika Mnogima omiljena jadranska riba smanjila se i izgubila na težini: "To traje već pet, šest godina. Ali što da vam kažem?"

Ako je suditi po riječkoj tržnici, kupuje se skuplja, bijela riba.

Danijela kaže kako će pripremiti brancina u pećnici, riblju juhu, a bit će i bakalara.

Jeftina plava riba manje je tražena.

Višnja, prodavačica, kaže kako srdela ide jako slabo. Gdje god je srdela, nigdje ljudi nema.

U Hrvatskoj se po stanovniku na godinu pojede 20 kilograma ribe, slatkovodne samo kilogram do dva, što je ispod europskog prosjeka. Više je traže u drugim zemljama.

Tokić tumači kako nam izvoz čini više od 70 posto naše ukupne proizvodnje. Mogli bi izvesti i cijelu našu proizvodnju, ali nam je bitno da zadovoljimo hrvatsko tržište. Uoči Božića potrošnja će ipak skočiti i popraviti prosjek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene