Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namještanje poslova prijatelju

Potpredsjedniku HFP-a Kračunu 1,5 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju 58-godišnji Velimir Kračun nepravomoćno je osuđen na godinu i pol zatvora zbog namještanja 300.000 kuna vrijednog posla tvrtki svojeg prijatelja 64-godišnjeg Ivana Odorčića, koji je kažnjen s godinu dana zatvora.

Branitelji obojice optuženih najavili su žalbe Vrhovnome sudu. Sudac zagrebačkoga Županijskog suda Željko Horvatović osudio je Kračuna jer je Odorčićevoj tvrtki ‘Konzalt Ing’ omogućio pobjedu na natječaju za procjenu vrijednosti imovine splitskoga ‘Jadroplova’, na koji se javilo pet ponuđača i isplatio mu predujam od 300.000 kuna. Taj je natječaj poslije poništen, a novac je vraćen, no USKOK je Kračuna, potpredsjednika HFP-a zaduženog za financije, optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a zagrebačkog poduzetnika Odorčića za poticanje na zloporabu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje se optužnica Uskoro optužnica i protiv četvrtog potpredsjednika HFP-a Slika nije dostupna Poruka Bandiću 'Ak vam nije dost, evo vam jedna kost'.

Branitelji obojice najavili su žalbu na presudu suca Horvatovića, koji je ustvrdio da je namještanje natječaja i poslova najčešći oblik koruptivnog djelovanja u Hrvatskoj. Velimir Kračun četvrti je potpredsjednik HFP-a protiv kojega je USKOK podigao optužnicu. U slučajevima nazvanim mali i veliki maestro prije njega optuženi su sada bivši potpredsjednici Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac. Matanoviću je Vrhovni sud potvrdio 11 godina zatvora, Peši je ukinuo presudu kojom je kažnjen s dvije godine zatvora pa će mu se ponovno suditi, a Gotovac još čeka pravomoćnost oslobađajuće presude. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene