Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem oko policije

Stazić: HDZ priča gluposti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov potpredsjednik Sabora i član Odbora za unutarnju politiku, Nenad Stazić, odbacio je HDZ-ove kritike kako vladajući, 'vjerodostojnim tumačenjem' Zakona o policiji, političkim putem žele promijeniti sudsku odluku te da je riječ o napadu na hrvatski ustavno-pravni poredak i trodiobu vlasti.

U policiji je tijekom 2012. i 2013. imenovano više od 2.000 rukovoditelja, na što se žalilo više od 200 starih rukovoditelja, a Upravni sud je potvrdio kako novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Nakon takve nepravomoćne sudske odluke, Vlada je Saboru predložila da protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa.

Prijedlog Vlade jučer je podržao Odbor za unutarnju politku, što je HDZ protumačio kao pokušaj poništenja sudske odluke.

'HDZ priča gluposti, autentično tumačenje predviđno je saborskim poslovnikom; njime se traži koja je pravna volja poslodavca, a ona je bila sukladna EU direktivi, da čelna mjesta u policiji, znači mjesta šefova policijskih uprava i postaja budu na mandat, a ne da im to bude radno pravo', izjavio je Nenad Stazić novinarima u Saboru.

Dodaje kako je 'vjerodostojno tumačenje' Vlada zatražila zbog nedovoljno jasne zakonske norme.

'Mi smo to autentično tumačenje dali, to ide na Odbor za zakonodavstvo i očekujem da će ga on potvrditi, zato da nemamo dvije vrste policijskih službenika, jednih koji su imenovani na mandat i drugih koji to shvaćaju kao njihovo trajno pravo', rekao je Stazić.

Smatra da se HDZ buni jer 'bi htio zacementirati, fiksirati, petrificirati svoje ljude u policijskim upravama'.

'Zato se tako deru, a deru se bezveze', kazao je Stazić.

Odbacio je HDZ-ove tvrdnje da se 'vjerodostojno tumačenje' traži jer se Vladi ne sviđa sudska odluka.

HDZ optužio Vladu da političkim putem želi mijenjati odluku suda

'To je specifično HDZ-ovsko tumačenje da mi ispravljamo odluke suda. Vjerodostojno tumačenje predlaže se kada se ustanovi da neka norma nije jasna. Meni se čini da je ta norma jasna, ali očito je da mnogim sucima, ili bar nekim sucima nije jasna', ustvrdio je Stazić.

Stazić ne dijeli HDZ-ovo mišljenje kako je institut vjerodostojnog tumačenja zastario i da ga treba ukinuti ili promijeniti.

'Zastario je HDZ. To postoji od početka Sabora u Poslovniku, postojalo je i u vrijeme prve administracije HDZ-a. Taj institut je nužan baš za ovakve slučajeve, da se može doći do točnog tumačenja neke zakonske odredbe, da se ona ne može shvaćati dvojako', ustvrdio je.

Stazić ističe da Sabor vjerodostojnim tumačenjem ne može poništiti odluku suda, koju može poništiti isključivo viši sud.

'Ne znam kakva će biti drugostupanjska presuda u tom ili bilo kojem drugom slučaju, i u tome HDZ griješi. Ne može Sabor ispravljati odluke suda, oni to jako dobro znaju, samo puštaju crnilo oko sebe', ustvrdio je Stazić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene