Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve su bliže?

HDZ: 'Otvoreni smo za sve pa i za nestranačkog premijera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neposredno prije sastanka užeg vodstva HDZ-a u Dnevniku Nove TV gostovao je potpredsjednik stranke, Damir Jelić.

Krenimo redom, tripartitna vlada - da ili ne?

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

Mogu podsjetiti građane Republike Hrvatske da je predsjednik Tomislav Karamarko još u 5. mjesecu poslao jedno pismo SDP-u i koaliciji - ajmo surađivati, gospodarstvo je u krizi - pa je gotovo bio ismijan. Dakle, kod nas je kontinuitet, ne ili mi ili oni, nego svi koji mogu dobro učiniti za domovinu - zajedno.

No još prošli tjedan je i gospodin Karamarko govorio da tripartitna vlada nije baš izgledna...

On je tada govorio da to možda nije najbolje rješenje, i ono što je u subotu SDP odlučio to je predvidio iz onoga što se u medijima moglo vidjeti. Ali opet kažem, ne s našom odgovornošću nego s odgovornošću Zorana Milanovića.

Sljedeće pitanje MOST-a je - može li se s HDZ-om dogovoriti da premijer bude netko drugi, nestranačka osoba, ne Tomislav Karamarko.

Mi smo otvoreni za svaki oblik razgovora i za sve što je za Hrvatsku bitno u ovom trenutku je na stolu. Narodu je već dosta i to se sve već trebalo dogovoriti jučer, da ne kažem prekjučer. U tom pogledu i naš stav je jasan - otvoreni smo za sve pa i za tu opciju.

Što ako MOST kaže da ne pristaju ako se ne prihvate svi njihovi uvjeti - i tripartitna vlada i nestranački premijer?

Tada će to biti vjerojatno odgovornost, prije svega, SDP-a koji je to sve još u subotu sve to odbila, a i MOST-a. Međutim, sve ukazuje na to da ovo hipotetsko pitanje ipak nije u domeni realnosti.

Kada pričamo o nestranačkom premijeru imate li u HDZ-u već neka imena?

Ja za sada ne bih ništa o imenima, kod nas je situacija jasna. Smatramo da ne bi nelogično bilo, dapače, čak pošteno, da pobjednik ovih izbora, stranački ili koalicijski, gospodin Tomislav Karamarko to bude iako je i ova opcija nama prihvatljiva, naprosto zbog stanja u Hrvatskoj. Nemojmo zaboraviti da je nekoliko tisuća ljudi ostalo bez posla dok mi ovako, pomalo besplodno, razgovaramo. uistinu je vrijeme da se što prije oformi vlada i da se krene naprijed.

Jutros je gospodin Karamarko rekao da će i HDZ imati neke svoje uvjete prema Mostu. O tome ste pričali i na proširenom Predsjedništvu. Koji su to uvjeti?

Ništa o tome direktno nismo pričali na proširenom Predsjedništvu. Sada je trenutak jer je situacija kritična, da se, sve ono što je Most ponudio razloži i da se vidi što je najbolje. Nama je interes provesti reforme i onaj alat koji je najbolji za provođenje reformi, iza toga ćemo stajati jer smo odgovorni hrvatskom društvo koje je dvotrećinski odabralo one koji žele reforme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene